skip to Main Content

10 najmoćnijih biljnih lijekova

Ljudi su se tijekom stoljeća liječili pomoću raznih biljaka i biljnih pripravaka. Biljni pripravci većinom su lišeni negativnih nuspojava, a i danas se veoma često koriste kao zamjena za farmaceutske lijekove.

Biljna je medicina osnova i preteča suvremene medicine, a obiluje brojnim pozitivnim obilježjima kao što su poticanje prirodnog liječenja, manjak negativnih nuspojava, stimulacija imuniteta i metabolizma te stabilizacija hormona. Osim toga biljni lijekovi su često jeftiniji od farmaceutskih.

1. Đumbir

Đumbir je snažan prirodni lijek protiv boli i upala, a može se pohvaliti i antibiotičkim svojstvom. Đumbir je zdrav neovisno o tome je li svjež, u prahu ili se pak radi o ulju od đumbira.

2. Luk i češnjak

Luk  i češnjak posjeduju snažna antibakterijska i antigljivična svojstva, a pomažu i u prevenciji raka. Češnjak je jedan od najboljih prirodnih antibiotika na svijetu!

3. Ehinaceja

Ehinaceja posjeduje antibakterijska svojstva, a pomaže u slučajevima gripe, upale uha, gljivičnih infekcija stopala, groznice i upale sinusa.

4. Timijan 

Eterično ulje timijana može se pohvaliti snažnim antibakterijskim i antiseptičnim svojstvima. Timijan pomaže u slučajevima kašlja, a kupka obogaćena eteričnim uljem timijana smanjuje anksioznost i ublažava bolne zglobove. Ulje timijana također pospješuje obnavljanje vanjskog sloja kože i pomaže u slučaju pojave akni ili sličnih kožnih oboljenja.

5. Med

Med je odličan suborac u borbi s preko 60 različitih vrsta bakterija.

6. Klinčić

Eterično ulje klinčića posjeduje antibakterijska svojstva i pomaže zaliječiti upaljene desni te sprječava nastanak karijesa.

7. Kokosovo ulje 

Kokosovo ulje posjeduje antibakterijska, ali i antigljivična svojstva. Konzumacija kokosovog ulja sprječava ulazak patogenih organizama u probavni sustav.

8. Ulje divljeg origana 

Ovo je ulje odličan suborac u borbi protiv virusa, gljivičnih infekcija i raznoraznih bakterija. Ulje divljeg origana posjeduje protuupalna svojstva, a odlično je i za zdravlje kože. Osim toga, pomaže kod zubobolje, usporava paradentozu, a dobro je i kada su u pitanju probavne smetnje.

9. Xanthorhiza 

Ova biljka začudnog imena odlična je za zdravlje probavnog sustava, pogotovo kod problema kao što su gastritis ili crijevne upale, a odličan je suborac i u nemilom ratu protiv bakterije Helicobacter pylori. Osim toga, xanthorhiza se može pohvaliti snažnim protuupalnim, antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima, a pomaže i kada je u pitanju liječenje infekcije urinarnog trakta.

10. Jabučni ocat

Jabučni ocat posjeduje snažno protuupalno djelovanje te pomaže kod problema s aknama ili artritisom.

Otkrij više o zdravijoj prehrani u ovim člancima:

Osnaži imunitet u 5 jednostavnih koraka

Svakodnevni problemi koje može riješiti malo kokosovog ulja

 

Back To Top