skip to Main Content

10 savjeta za one koji ne vole bacati hranu

Otvori hladnjak i prouči što imaš u njemu. Vjerojatno ćeš pronaći staro povrće, mlijeko sumnjiva mirisa ili skoro prazne staklenke. Naravno, poželjet ćeš to odmah baciti, ali prvo uzmi u obzir ove savjete koji će ti pomoći da iskoristiš potencijal koji se još uvijek nalazi u tim namirnicama.

Napravi kolačiće od zobene kaše

Nakon što odstoji kuhana zob brzo izgubi okus. Ako ti je ostala veća količina zobene kaše izmiješaj je s jajetom, mlijekom, uljem, bobičastim voćem, soli i šećerom te ispeci kolačiće.

Dodaj gljive i začine u juhu

Nemoj propustiti iskoristiti neke namirnice kojima se bliži rok isteka – recimo, gljive, mrkve, luk, krumpire i začine. Možeš dodati i kremasti sir kako bi juha bila kompaktnija.

Ispeci ostatke starog kruha

Možeš napraviti krekere od ostataka starog kruha ili krušne mrvice s kojima možeš upotpuniti juhe, tjestenine ili meso.

Stavi tvrdi sir u juhu

Stavi suhi komadić sira u juhu. Osobito ako imaš skuplji sir kojeg želiš potpuno iskoristiti.

Pretvori ostatke Nutelle u čokoladni napitak

Nikako nemoj baciti skoro praznu staklenku nešto starije Nutelle. Umjesto toga, ulij malo toplog mlijeka u staklenku, promiješaj i tvoj čokoladni napitak je spreman!

Iskoristi staro mlijeko za pečenje

Od starog mlijeka možeš napraviti palačinke, torte ili domaći sir. Međutim, bitno je koristiti kvalitetno mlijeko.

Sastojci za ostatke pizze

Možeš premazati majonezu i kečap preko ostataka pizze i upotpuniti ih svime iz hladnjaka što ćeš vrlo vjerojatno baciti ako ne iskoristiš.

Ispeci odstajalo povrće

Stavi paprike, rajčice, luk i svo staro povrće koje imaš u posudu za pečenje i ispeci u pećnici. Ako želiš u posudu možeš dodati ribu ili meso.

Zamrzni ostatke umaka

Ovo je odličan način za čuvanje ostataka juhe, začinjenog maslinovog ulja ili čak vina. Stavi ih u zamrzivač i možeš ih odmrznuti kad god želiš.

Umak od rajčice

Ako primijetiš da rajčice postaju mekše, nemoj ih odmah baciti. Oguli ih i kuhaj desetak minuta. Izmiješaj ih s malo češnjaka i ostavi da odstoje još 5 minuta. Začini i uživaj u umaku od rajčice.

Back To Top