skip to Main Content

4 najčešća razloga zbog kojih se roditelji i djeca svađaju

U svakoj obitelji prije ili kasnije dođe do nesporazuma i svađe, a neki od glavnih razloga zbog kojih uopće dolazi do svađe svakako su međugeneracijski jaz, različiti interesi te različiti karakteri članova obitelji.

Svađe između roditelja i djece najčešće poprime oblik žustrih rasprava o tome zašto je nešto pogrešno i tko je glavni krivac u svemu tome.

Ovo su pet najčešća razloga zbog kojih se roditelji i djeca svađaju:

1. Dijete ne želi otići na spavanje

Davno kada je Bog stvarao dječji um malo se preračunao, pa im je podario ogromnu količinu tvrdoglavosti – i to je glavni razlog zbog kojeg je prosječnog petogodišnjaka užasno teško natjerati da ode spavati. Ako je dijete odlučilo gledati crtiće ono će se derati, skakati i lupati dok ne dobije što želi. Uostalom, jako je teško reći “Ne” dok gledaš to malo, ljuto lice koje te u isto vrijeme i nervira i nasmijava.

2. Konzumiranje prevelikih količina slatkiša

Roditelji i djeca svađaju se oko raznih stvari, ali slatkiši su definitivno jedan od top 4 razloga svih svađa i rasprava. Problem je često u tome što se mališan želi dobrano osladiti prije ručka ili, što je još gore, želi da mu slatkiši budu ručak! Potpuno zabranjivanje slatkiša djetetu najčešće je ipak malo pretjerano, no određenih granica ipak mora biti i bit će najbolje da se sa svojim mališanom dogovoriš koliko slatkiša dnevno može pojesti.

Osim toga, veoma je važno dijete od najranije dobi navikavati na zdravu i cjelovitu prehranu.

3. Dijete odbija jesti

Ovo je vrlo vjerojatno glavni razlog svih svađa u svim obiteljima s djecom. Jedna od najvećih pogrešaka koju možeš napraviti je nagovarati svoje dijete da jede ono što mu se ne sviđa ili da dovrši obrok jer jedino što se na taj način može postići negativna je reakcija i potencijalna trauma (mnogo odraslih ljudi ne jede određenu hranu jer im je ostala trauma iz djetinjstva).

*Ako tvoje dijete odbija bilo kakvu hranu ili većinu ponuđene hrane bit će najbolje da posjetite liječnika.

4. Neuredna dječja soba

Za tebe neuredna dječja soba možda i jest ozbiljan problem jer ona ukazuje na razmaženo i lijeno dijete, ali tvoje dijete tu ne vidi nikakav problem. Neuredna dječja soba jedan je od prvih znakova da je tvoj mališan kreativan i da puno vremena troši na kreativne aktivnosti stoga neurednu sobu ne treba nužno previše uzimati k srcu.

 

Back To Top