skip to Main Content

4 zdravstvenih razloga zašto jesti kupus

Kupus je vrsta lisnatog zelenog povrća čija je korisnička baza podijeljena po sredini – ili ga voliš ili ga ne možeš smisliti, ali znaš da je zdrav pa ga svejedno konzumiraš. Kupus je neopisivo dobar i zdrav za naš organizam, a najčešći kamen spoticanja kada je u pitanju ovo povrće svakako je njegova priprema jer mnogi od nas ne vole kuhani ili kiseli kupus.

Naravno, možda ti niti jedna verzija kupusa nije draga, ali to i dalje ne znači da ga ne trebaš konzumirati. Uvijek ga možeš naribati na salatu i pomiješati s ostalim povrćem, sjemenkama (suncokretovim ili lanenim) i začinima te tako zamaskirati njegov okus.

Čemu se truditi? Evo nekoliko razloga zašto treba jesti kupus!

1. Gubitak suvišnih kilograma

Kupus je biljka bogata vlaknima, a to znači da ćeš se nakon nje dugo osjećati sito. Osim toga, kupus sadrži male količine kalorija što ga čini super kada je u pitanju gubitak suvišnih kilograma.

2. Blagotvoran učinak na mozak

Osim što je ukusan, osvježavajuć i vizualno atraktivan, crveni kupus također je bogat i vitaminom K koji pomaže zaštititi živce od propadanja ili oštećenja. Povrh toga, znanost je već odavno potvrdila blagotvorni učinak crvenog kupusa kada je u pitanju prevencija demencije!

3. Blagotvoran učinak na srce i krvožilni sustav 

Crveni kupus zaista podsjeća na Supermana kada je u pitanju zdrava hrana, a još jedan blagotvoran učinak tiče se srca i krvožilnog sustava. Crveni kupus je bogat kalijem, mineralom koji sudjeluje u proširivanju krvni žila što dovodi do snižavanja krvnog tlaka i, posljedično, opuštanja čitavog našeg organizma.

4. Sprječava razvijanje raka 

Kupus obiluje antioksidansima. Ovi su spojevi poznati po svojem utjecaju na slobodne radikale koji su u stanju oštetiti membrane naših stanica te tako dovesti do raka. Osim toga, kupus obiluje i sinigrinom, lupeolom i sulforafanom koji našem organizmu pomažu u borbi protiv tumora.

Back To Top