skip to Main Content

5 faza svake dugoročne veze

Svaki je ljubavni odnos jedinstven. Ipak, većina dugoročnih veza prolazi kroz neke slične stadije i promjene. Ljubavni odnos u svojoj je osnovi dinamičan proces kojeg obilježavaju ljubav, osobni rast i srastanje s partnerom.

1. Snažna fizička privlačnost i romantični osjećaji

U sedmom si raju i nosiš svoje ružičaste naočale. Ne možeš pronaći nijednu manu kod osobe u koju si zaljubljen ili zaljubljena. Prva faza ljubavnog odnosa obilježava snažna fizička privlačnost i neutaživa želja za bliskošću s voljenom osobom. Ovo je holivudska verzija ljubavi u kojoj hormoni divljaju, a leptirići lete trbuhom. Tijekom ove faze svoju bolju polovicu stavljamo na pijedestal. Najbolji opis ovog stadija sadržan je u poslovici “Ljubav je slijepa”.

2. Dodir stvarnosti

U ovom stadiju tvoji se hormoni ponovno vraćaju u prirodno stanje i ružičaste ti naočale više ničemu ne služe. Ti i tvoja bolja polovica sve se bolje znate i otkrivate međusobne interese, želje, razmišljanja i stavove o raznim pitanjima. Tijekom ovog stadija shvaćamo da stvari ipak ne stoje kako smo to isprva mislili. Razgovori postaju sve ozbiljniji i leptirića više nema na vidiku. Male ili malo veće razmirice jasan su znak da je stvarnost pokucala na vrata i da se valja uozbiljiti.

3. Utvrđivanje uloga

Ovaj stadij obilježen je razočarenjima i utvrđivanjem uloga. Partnerovih mana i loših navika sve je više, a volja da ih se tolerira sve je manja. Oboje se borite za svoju nezavisnost i možda vam se tu i tamo učini da je druga strana sebična. Tijekom ovog stadija dva se svijeta moraju spojiti u jedan. Ovaj proces veoma je težak i kompliciran i mnoge veze pucaju baš u ovom stadiju.

4. Stabilnost i kompromis

Ovaj stadij obilježen je nadilaženjem razlika i realizacijom da partner nije neprijatelj. Tijekom ove faze shvaćamo da se s partnerovim manama može živjeti i da ga se može voljeti unatoč njegovim lošim navikama. Svađa je sve manje, a zahvalnosti i razumijevanja sve više. Ovo dovodi do kompromisa koji pomaže kod brojnih kompliciranih situacija. Loša strana ovog stadija svakako je opasnost od zapadanja u monotoniju i dosadu što može dovesti do nevjere.

5. Potpuna predanost odnosu

Nakon svih tih silnih oluja i doživljaja partnera u njegovim najboljim, ali i najgorim izdanjima došlo je vrijeme za šale, poljupce, utješne riječi i zagrljaje. Ti i tvoja bolja polovica neopisivo se mnogo volite i jednostavno ste srasli zajedno.

Back To Top