skip to Main Content

5 jednostavnih koraka do savršeno čistog doma

Ako si jedna od onih osoba koja čisti dom sezonski, evo popisa najboljih savjeta za takvu radnu akciju. Neki od njih, doduše, iziskuju poprilično vremena, ali neka te to ne obeshrabri – na kraju će tvoj dom zablistati kao nikad do sad!

1. Dohvati ljestve i kreni u osvajanje gornjih polica i ladica

Mnogi odgađaju čišćenje teže dostupnih dijelova namještaja poput gornjih polica i ladica. Ako im se posvetiš bar nekoliko puta godišnje čišćenje prašine nakupljene na tim dijelovima i neće biti toliko neugodno.

Uostalom, iako to možda ne primjećuješ (iz jednostavnog razloga jer je ta prašina sakrivena od tvoga pogleda), prljavštvina nakupljena na gornjim policama i ladicama onečišćuje zrak u kojem živiš. Također, kad si već na ljestvama ne zaboravi peruškom počistiti paučinu koja se s vremenom uhvatila na gornjim uglovima zidova i po stropu.

2. Usisavanje i bacanje nepotrebnih stvari

Ako te zanima kako temeljito očistiti kuću onda nikako ne smiješ zaboraviti na najvažniji dio čišćenja doma – usisavanje. Prvo se riješi svih nepotrebnih predmeta koji se nalaze uokolo, a zatim upali svoj usisavač i baci se na posao!

Nemoj zaboraviti pomaknuti naslonjače i kaučeve te usisati i iza njih. Ako imaš tepih, spusti četkicu na dnu usisavača i dobro njome prođi kroz tepih.

3. Neka tvoja kuhinja i kupaona zablistaju kao nove

Veoma je važno da radna površina tvoje kuhinje bude čista. Također, vrijeme je da detaljno počistiš kuhinjske pločice. Jednom kad se ih očistiš od svih mrlja i masnoća iznenadit će te njihov novostečeni sjaj.

Isto vrijedi i za kupaonske pločice! Nakon što tvoja kupaona zasja u novom ruhu ne preostaje ti drugo nego da se riješiš i bakterija u umivaoniku, kadi i wc školjci.

4. Riješi se prljavštvine na roletama i zavjesama

Kada si posljednji put očistio/la svoje rolete od prašine i prljavštine? Ako dugo razmišljaš o odgovoru na ovo pitanje  onda je baš pravi trenutak da ih opet očistiš. Ako imaš zavjese vrijeme je da ih ubaciš u perilicu za rublje, odnosno da ih odneseš na kemijsko čišćenje. Ukoliko se ipak nisu uspjele toliko zaprljati, barem ih otresi kako u sljedećih nekoliko mjeseci ne bi potamnile od nakupljene prašine.

5. Završni radovi – pranje prozora

Rano ujutro dok te miluju tople sunčeve zrake odradi i jednu malu tjelovježbu koju ćemo nazvati “pranje prozora”. Osim fizičke aktivnosti, na kraju ćeš moći uživati i u pogledu kroz savršeno čiste prozore. Prilikom pranja prozora nemoj zaboraviti očistiti i prozorske okvire te utore u kojima se zna skupiti dosta prljavštine.

 

 

Back To Top