skip to Main Content

5 najčešćih simptoma nedostatka selena

Selen je vrlo bitan mineral koji regulira funkciju imunološkog sustava, raspoloženje osobe i smanjuje rizik od razvitka raznih vrsta raka te reumatskog artritisa. Osim toga, u kombinaciji s vitaminom E, vitaminom C i beta-karotenom pridonosi smanjenu razine lošeg kolesterola.

Selen predstavlja dio antioksidativnih enzima koji štite stanice od oštećivanja, starenja i smrti. Pomaže organizmu u apsorpciji i kontroliranju slobodnih radikala, ali u ljudskom tijelu ga ima u vrlo malim količinama.

Oslabljen imunološki sustav

Ako patiš od nedostatka selena u organizmu možeš osjećati smanjenje sveukupne energije i povećanu osjetljivost na viruse i bakterije. Ako primjećuješ kako u zadnje vrijeme često obolijevaš od gripe ili prehlade ili kako imaš jako malo energije čak i kad se dobro naspavaš – moguće da je to znak nedovoljne količine selena u organizmu.

Promjena boje noktiju i povećano ispadanje kose

Nedostatak selena u organizmu povezan je s ispadanjem kose i općenito svih dlaka na tijelu. Primijetit ćeš promjenu boje kože, a nokti će ti postati meki i lomljivi.

Kronična iscrpljenost

Nedostatak selena može uzrokovati kroničnu iscrpljenost koju nije moguće riješiti ni dobrim spavanjem preko noći. Kronična iscrpljenost obično je nuspojava nedostatka hranjivih vrijednosti u organizmu.

Smanjena koncentracija

Ako imaš problema s koncentracijom, pamćenjem i lošim raspoloženjem možda imaš problem s nedostatkom selena. Neka istraživanja su pokazala kako nedostatak selena može uzrokovati anksioznost i povećati rizik od depresije.

Hipertireoza

Smanjeno funkcioniranje žlijezde štitnjače može uzrokovati kroničnu iscrpljenost, depresiju i debljanje. Ako primjećuješ neke od ovih simptoma konzultiraj se s liječnikom trebaš li koristiti selen kroz hranu ili putem dodataka prehrani. Neka istraživanja ukazala su kako kronični nedostatak selena povećava rizik od srčanih bolesti, raka i reumatoidnog artritisa.

Namirnice bogate selenom

Selen je moguće pronaći u mnogim namirnicama, a navodimo one koje sadrže najveću količinu ovog minerala:

  • Brazilski oraščići
  • Piletina i puretina
  • Govedina
  • Jaja
  • Zobene pahuljice, raž i integralna riža
  • Sjemenke suncokreta i bundeve
  • Brokula i špinat
  • Kruh od cjelovitih zrna
  • Tuna, losos i škampi

Potrebno je naglasiti kako moramo biti oprezni s doziranjem umjetnog selena putem dodataka prehrani. Konzultiraj se o tome sa svojim liječnikom jer doze veće od preporučenih mogu biti opasne po zdravlje.

 

 

Back To Top