skip to Main Content

5 razloga zbog kojih je dobro jesti kokice

Kokice su nezaobilazna poslastica kada je u pitanju gledanje filmova, a jesensko je vrijeme savršeno za uživanje u filmovima iz udobnosti vlastitog doma. Ti, tvoja bolja polovica, odličan film i velika zdjela kokica najbolji su način za zabaviti se u prohladne jesenske dane.

Možemo li kokice ubrojiti među zdrave grickalice?  Glavni razlog zbog kojeg nutricionisti upozoravaju na štetnost kokica jest to što se one obično pripremaju uz obilje soli i maslaca. Kokice se, međutim, mogu pripremiti i uz pomoć maslinovog ulja i sa samo mrvicom soli.

U ovoj varijanti kokice su veoma zdrave i hranjive, a danas ti donosimo pet razloga zbog kojih je dobro uživati u kokicama!

Kokice sadrže antioksidanse

Kokice sadrže polifenole, kemijske spojeve koji štite krvne žile.

Bogate su biljnim vlaknima

Žitarice su dobar izvor biljnih vlakana, a kukuruz ne gubi nutritivnu vrijednost tijekom obrade. Dnevna preporučena doza biljnih vlakana je 25-30 grama, a 100 grama kokica sadrži čak 15 grama biljnih vlakana.

Ne obiluju kalorijama

Kokice pripremljene bez mnogo dodataka i začina imaju veoma nisku kalorijsku vrijednost. Kada su kokice u pitanju način pripreme izravno je povezan s brojem kalorija. Jedno serviranje kokica pripremljenih s maslinovim uljem i malo soli sadrži oko 90 kalorija. S druge strane, jedno serviranje kokica pripremljenih na “tradicionalan” način može sadržavati čak 300 kalorija!

Ne sadrže ni šećer

Kokice, za razliku od čokolade, keksa i sličnih slastica, ne sadrže šećer. Premda te kokice neće u kratkom vremenu ispuniti energijom koju donosi šećer, isto te tako neće ni iznenada iscrpiti kad “šećerno ludilo” utihne.

Kokice apsorbiraju alkohol

Kokice su bogate biljnim vlaknima koja sudjeluju u apsorpciji piva. Na ovaj način kokice umanjuju negativne efekte alkohola u organizmu.

Sljedeći vikend idealno je vrijeme za uživanju dobrom filmu! Oboružaj se ukusnim kokicama pripremljenim s maslinovim uljem i uz mrvicu soli, dobrim društvom i uživaj u svom omiljenom filmu!

Back To Top