skip to Main Content

5 vrsta povjerenja kao nužan preduvjet zdravom braku

Većina nas partnersku vjernost i povjerenje povezuje sa seksualnom vjernošću, ali povjerenje označava mnogo više od toga. Povjerenje je vrsta neizrečene predanosti i potpune potpore partnera. Svi zdravi i kvalitetni ljubavni odnosi izgrađeni su na ovih pet vrsta povjerenja i vjernosti koje ti danas donosimo.

Seksualna i emocionalna vjernost 

Vjernost je veoma bitan sastojak svakog odnosa, no vjernost se razlikuje od veze do veze. Upravo iz ovog razloga veoma je bitno da partneri rasprave o ovakvim stvarima kako bi znali što za njih znači pojam “vjernost”.

Vjernost nije ograničena samo na seksualnu intimu, tu je uvijek i emocionalna vjernost. Ako je jedna strana nezadovoljna svojim ljubavnim odnosom veoma je bitno da o tome razgovara sa svojim partnerom ili da zajedno potraže profesionalnu pomoć. Na kraju krajeva, sve je bolje od nevjere, zar ne?

Povjerenje u partnerove motivacije

Prava ljubav divlja je i slobodna. Ljubav cvijeta u sigurnim okruženjima stoga je veoma bitno truditi se ne gušiti partnera svojom posesivnošću. Partnerom nikada ne bismo trebali pokušati manipulirati ili ga htjeti povrijediti ili na bilo koji način kontrolirati.

Vjera u čistoću vlastite ljubavi 

Veoma je bitno da oba partnera osjećaju kako ih ono drugo voli onakvima kakvi jesu bez skrivenih motiva i namjera. Pod skrivene motive ubrajamo stvari kao što su izgled, novac, društveni status i slično.

Zajedničkim snagama možete prebroditi i najteža vremena 

Početni zanos nešto je bez čega ostane svaki ljubavni odnos, a partneri koji zajedno provode puno vremena prije ili kasnije shvate kako se ne slažu uvijek oko svega. Upravo iz ovog razloga sukobi u odnosu su jednostavno neminovni. Ipak, veoma je bitno moći smireno i konstruktivno razgovarati o svim stvarima, pa čak i o onima koje nas ljute i to bez prijetnji o tome kako će netko nekoga ostaviti.

Vjera u ostvarivanje zajedničkog vremena 

Na početku odnosa svi želimo provoditi svo svoje slobodno vrijeme sa svojim partnerom. Ipak, nakon određenog vremenskog perioda broj izlazaka se prepolovi. Partneri polako prestaju biti zahvalni na malim stvarima i prestaju si davati komplimente. Partneri postanu previše zaokupljeni sa svojim poslom ili hobijima, ali to je krivo.

Veoma je bitno naučiti balansirati između privatnog i profesionalnog života. Upravo iz ovog razloga važno je pronaći vremena za svog partnera i dati mu do znanja da ćemo ga voljeti do kraja života.

 

Back To Top