skip to Main Content

6 savjeta za smanjenje potrošnje vode u vlastitom domu

Znaš li da je vodu moguće reciklirati u vlastitom domu te da na taj način možeš uštedjeti novac? Najbolje od svega recikliranje vode je dobro za očuvanje našeg predivnog plavog planeta. Osim zavrtanja slavine dok peremo zube i sličnih ekološki osviještenih navika tu su i neki drugi jednostavni načini pomoću kojih je moguće smanjiti potrošnju vode.

Uštedi vodu prilikom tuširanja

Većina nas prije samog odlaska pod tušu pusti vodu na slavini kako bi dobili topli mlaz vode. Ali zašto da ta voda bude bespotrebno potrošena? Sljedeći put prije odlaska pod tuš ispod slavine stavi kantu koja će skupljati vodu. Sve što ti je zaista potrebno jest topla voda koja će te dočekati po ulasku pod tuš i nema smisla da sva ta voda bez razloga propadne. Iznenadit će te koliko ćeš vode na ovaj način moći uštedjeti i iskoristiti za nešto drugo!

Skupljaj kišnicu

Zaboravi na sustave za navodnjavanje. Umjesto toga u svoje dvorište stavi jednu bačvu u kojoj ćeš skupljati kišnicu. Internet je prepun zanimljivih ideja koje će ti pomoći u efikasnijem i jednostavnijem skupljanju kišnice. Kad već lutaš bespućima interneta nemoj zaboraviti pročitati na koje je sve načine osim navodnjavanja vrta moguće iskoristiti kišnicu!

Nemoj bacati vodu u kojoj se kuhala tjestenina

Prilikom sljedeće pripreme tjestenine nemoj baciti vodu u kojoj se ona kuhala. Ova savršeno dobra voda odlično će poslužiti za zalijevanje biljaka u stanu. Naravno, tek nakon što se ohladi!

Nemoj bacati vodu u kojoj se pralo voće i povrće

Voda u kojoj se pralo voće i povrće također će odlično poslužiti prilikom zalijevanja kućnog bilja, a može se koristiti i, primjerice, umjesto puštanja vode iz kotlića poslije obavljanja nužde.

Vodu kojom se zalijeva kućno bilje moguće je još jednom iskoristiti

Svu onu ekstra vodu koja se uvijek skupi na dnu teglice za biljke moguće je još jednom iskoristiti za zalijevanje tih istih biljaka!

Nemoj bacati vodu koju nitko nije popio

Nakon što smo utažili žeđ skloni smo izliti vodu koju nismo popili, ali moguće je u je iskoristiti za neke bolje svrhe poput čišćenja kuće ili zalijevanja kućnog bilja. Osim vodom, biljke se smiju zalijevati i nezaslađenim čajem.

Back To Top