skip to Main Content

6 zlatnih pravila za bolji san tvog tinejdžera

Jedna od najčešćih navika današnjih tinejdžera jest sve kasniji odlazak na spavanje.  Svakom roditelju treba biti jasno da njegovo dijete prolazi kroz brojne promjene i da je ovakvo ponašanje sasvim normalno. Ipak, ovakva navika spavanja može izrazito loše utjecati na cjelokupno zdravlje tvog tinejdžera.

Naime, odlazak u krevet kasno u noć utječe na raspoloženje, društveni život, ali i psihološko zdravlje. Upravo su nesanica i hipersomnija česti uzroci depresije i anksioznosti kod mladih osoba.

Dakle, ako želiš da tvoj tinejdžer vodi zdrav život vrijeme je da porazgovarate o usvajanju zdravih navika spavanja.

1. Odlazak u krevet u isto vrijeme

Za početak je važno da tvoje dijete uspostavi vlastiti ritam spavanja. Ne samo da bi svaki tinejdžer rebao ići spavati u isto vrijeme, već bi trebao i ustajati u isto vrijeme. U početku će biti teško, no naviknut će se.

2. Popodnevni drijemež je zabranjen

Mlado tijelo prepuno je energije stoga ni u situacijama kad im se prispava u poslijepodnevnim satima tinejdžeri ne bi trebali uživati u poslijepodnevnom spavancu. Njihov organizam će već pronaći način kako se razbuditi, a kada dođe pravo vrijeme za spavanje tvoje dijete će spavati snom pravednika.

3. Bez elektronskih uređaja u spavaćoj sobi

Naravno, ni jednom tinejdžeru se ne sviđa pomisao da u vlastitoj sobi nema televizor ili laptop. Međutim, opće je poznata činjenica da tzv. plava svjetlost elektronskih uređaja negativno utječu na kvalitetu sna.

4. Ako ne mogu zaspati onda moraju ustati iz kreveta

U slučaju da tvoje dijete nikako ne može zaspati bit će najbolje da ustane iz kreveta i pričeka da se javi osjećaj pospanost. Naime, na ovaj način djetetov mozak krevet neće povezivati s neugodnim stanjem nesanice.

5. Izbjegavanje alkohola i cigareta

Kao roditelj važno je da djetetu naglasiš kako opijati izrazito loše utječu i na kvalitetu sna, a ne samo na njegovo zdravlje.

6. Važnost tjelovježbe

Redovita tjelovježba uvijek je dobra za naše zdravlje, a u stanju je i poboljšati kvalitetu sna. Ipak, trening je najbolje privesti kraju  barem 3 sata prije odlaska u krevet kako bi se tijelo moglo ohladiti i samim time lakše utonuti u san.

 

Back To Top