skip to Main Content

7 savjeta za što mirniji san tvog mališana

Zdrav i miran san jedna je od najvećih želja svakog novopečenog roditelja, a uspavati dijete majstorija je koju svaki roditelj mora savladati. Kada je uspavljivanje bebe u pitanju uspavanke su uvijek odličan izbor, a veoma je bitno i obratiti pažnju na bebin ritam spavanja.

Danas donosimo sedam savjeta koji će tvom mališanu pomoći da se odmori kao nikada prije!

1. Spavanje nije vrsta kazne, nego vrsta ugode 

Dijete odlazak na spavanje nikada ne bi trebalo doživljavati kao kaznu. Veoma je bitno da ovu poruku svome mališanu prenosiš od njegovih najranijih dana kako bi spavanje povezivalo s ugodnim osjećajima.

2. Mirna atmosfera u kući

Kad počne padati noć atmosfera u našem domu treba postajati sve mirnijom i mirnijom. Priguši svjetla i smanji razinu buke u kući kako bi tvoj mališan znao da je vrijeme za odlazak na spavanje.

3. Samostalni odlazak u kraljevstvo snova 

Otprilike tijekom šestog tjedna njenog života pospanu, ali još uvijek budnu, bebu potrebno je polako početi privikavati na to da zaspe sama od sebe.

4. Izbjegavaj povezanost između dojenja i odlaska na spavanje

Ako je beba sklona zaspati tijekom dojenja ili hranjenja na bočicu postoji velika vjerojatnost da će odlazak u zemlju snova povezivati s hranjenjem. Upravo iz ovog razloga veoma je važno izbjegavati hranjenje ako je beba pospana.

5. Obrati pažnju na hranjenje tijekom noći 

Dok je beba još jako mala sasvim je normalno da ima potrebu jesti tijekom noći. Ipak, s vremenom njeno buđenje tijekom noći neće više nužno biti povezano s osjećajem gladi. Obrati pažnju na ponašanje svog mališana i pokušaj naučiti razlučivati između prave gladi i noćnog nemira. Bebu je, naravno, potrebno nahraniti prije odlaska na spavanje.

6. Važnost rutine i navika

Pridržavanje rasporeda i ponavljanje određenih rituala odličan su način da svom mališanu daš do znanja da je noć stvorena za spavanje. Veoma je bitno svom mališanu od prvoga dana usađivati naviku pravovremenog odlaska u krevet.

7. Preko dana neka ne spava duže nego što je potrebno

Pripazi na to da tvoj mališan bude budan barem 4 sata prije odlaska na noćno spavanje inače postoji vjerojatnost da jednostavno neće biti pospan kad ga staviš na spavanje.

 

Back To Top