skip to Main Content

9 jednostavnih savjeta za bolju probavu

Kada je u pitanju hrana ponekad se zaista teško kontrolirati, a posebno ako nam blagdani već polako kucaju na vrata. Mnogi među nama muku muče s probavnim smetnjama, a imajući to u vidu danas ti donosimo 9 savjeta za bolju probavu!

1. Nemoj piti dok jedeš

Konzumiranje tekućina prilikom hranjenja razrjeđuje prirodne enzime koji sudjeluju u probavljanju hrane. Toplo preporučujemo konzumaciju više manjih obroka tijekom dana (otprilike svaka 2-3 sata) što će dovesti do brže probave.

Ako ti je cilj riješiti se suvišnih kilograma ne preostaje ti drugo nego strogi režim koji se sastoji isključivo od 3 obroka dnevno bez ikakvih slatkiša ili užina između. Također, veoma je dobro okrenuti se laganijoj hrani i tjelovježbi.

2. Polako žvači hranu

Ako te zanima bolja probava nikako ne smiješ zaboraviti na pravilnije i sporije žvakanje hrane. Osim toga, što duže uživamo u zalogaju to je on ukusniji. Žvakanje stimulira proizvodnju probavnih enzima koji pozitivno utječu na cijeli proces probave.

3. Potrudi se večerati barem nekoliko sati prije spavanja 

Našem je tijelu potreban određeni period kako bi uspjelo probaviti hranu koju smo u njega unijeli. Upravo iz ovog razloga veoma je bitno ne pretrpavati se prije odlaska u krevet jer će to rezultirati podrigivanjem i raznim probavnim smetnjama.

4. Nemoj preskakati doručak

Preskakanje obroka nikada nije pametna odluka, a osobito kada se radi o doručku. Nakon 8 sati sna lišenog hrane našem je tijelu dobar i zdrav doručak i više nego potreban. Ako ne doručkuješ unutar prvog sata nakon buđenja tvoj će organizam energiju početi crpiti iz tvojih mišića, a to će pak dovesti do sporijeg metabolizma i iscrpljenosti.

5. Nemoj jesti dok si pod stresom 

Ako osjećaš da si pod stresom odgodi sljedeći obrok sve dok se ne smiriš. Fizička i emocionalna glad uvelike se razlikuju, a ovu je razliku veoma bitno znati zamijetiti.

6. Konzumiraj fermentirane namirnice  

Regularna konzumacija jogurta, kiselog kupusa i čaja od kombuche ima blagotvoran učinak na naš organizam. Ove namirnice obiluju dobrim bakterijama koje potiču probavu i koje crijevnu floru dovode u balans.

7. Po potrebi konzumiraj probiotičke dodatke prehrani

Za vrijeme blagdana prije svakog obroka dobro je popiti probiotički dodatak prehrani koji će pozitivno utjecati na probavu.

8. Začini salatu jabučnom kiselinom 

Jabučna kiselina stimulira proizvodnju hidrokloridne kiseline koja je od velike važnosti za pravilnu probavu.

9. Konzumiraj čaj od mente ili đumbira

Oba čaja imaju veoma pozitivan učinak na naš probavni sustav stoga toplo preporučujemo njihovu redovitu konzumaciju.

Pridržavaj se ovih savjeta i bolja probava je sigurna!

Back To Top