skip to Main Content

Alternativni načini hidratacije organizma

Većina nas i više je nego svjesna koliko voda utječe na zdravlje i razinu energije. Adekvatna hidratacija organizma nužna je ne samo ljeti već tijekom cijele godine.

Na kraju krajeva, i sami se sastojimo od 70% vode stoga ne treba čuditi činjenica da voda sudjeluje u regulaciji tjelesne temperature, u procesu probave, u eliminaciji toksina i slično.

Liječnici preporučuju svakodnevno konzumiranje oko 2 litre vode, naravno, ovisno o faktorima kao što su godine, spol, težina i količina fizičke aktivnosti.

Manjak vode u organizmu uvijek je praćen vrtoglavicama, glavoboljama, suhom kožom i slično. S druge strane, osobe koje konzumiraju dovoljnu količinu vode uživaju mlađi izgled kože, veću količinu energije tijekom dana te bolje zdravlje.

Ako te zanimaju alternativne metode hidratacije organizma, odnosno ako obično konzumiraš manje od preporučene dnevne količine vode, sve što trebaš napraviti jest – nastaviti čitati!

Čaj

Čaj predstavlja jednu od najboljih metoda hidratacije organizma. Jesi li znao/la da Arapi ljeti običavaju uživati u vrućem čaju, a ne u, primjerice, hladnoj pivi?

Osim toga, kada su čajevi u pitanju izbora zaista ne manjka neovisno o tome preferiraš li voćne ili biljne čajeve. Isto tako, ako ga ne želiš konzumirati vrućeg ili toplog, čaj uvijek možeš staviti u hladnjak, malo pričekati te uživati u ukusnom ledenom čaju!

Smoothie

Ako se imaš potrebu malo osvježiti onda su smoothieji pravo rješenje za tebe! Dinje, lubenice, jagode i naranče, primjerice, sadrže velike količine vode, ali i vitamina i minerala. Drugim riječima, tijekom uživanja u smoothieju svoj organizam nećeš samo hidratizirati već ćeš ga i hraniti važnim nutrijentima!

Lubenica

Lubenica je voćka koja se može pohvaliti najvišim udjelom vode. Voda sačinjava otprilike 95% težine lubenice. Osim toga, lubenica se može pohvaliti i odličnim okusom, velikim količinama vitamina C te malim brojem kalorija što ju čini idealnim izborom za vrućih ljetnih mjeseci!

 

Back To Top