skip to Main Content

Bamija i sjemenke lana kao pomoć kod dijabetesa

Ako paziš na svoje zdravlje i prehrana ti obiluje voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama onda ti ne preostaje drugo nego da u svoju prehranu uključiš i ove dvije veoma zdrave namirnice.

Konzumacija bamije i sjemenki lana pospješuje regulaciju glukoze u krvi. Obje namirnice imaju niski glikemijski indeks, a također pomažu i u prevenciji upala te inzulinske rezistencije. Osim toga obje namirnice obiluju vitaminima i mineralima koji potiču zdravo mršavljenje.

Lanene sjemenke

Osobe s predijabetesom, odnosno osobe koje pate od poremećene tolerancije na glukozu svakako bi trebale konzumirati lanene sjemenke. Sjemenke lana bogate su antioksidansima koji sprječavaju upale i pojavu inzulinske rezistencije te nas na taj način štite od dijabetesa. Također, ove zdrave sjemenke bogate su alfa-linolenskom kiselinom koja je jedan od temeljnih sastojaka omega 3 masnih kiselina.

Rezultati istraživanja iz 2016. godine pokazali su da lan pomaže oboljelima od dijabetesa tip 1 i tip 2. Naime, dokazano je da hrana bogata omega 3 masnim kiselinama pomažu povećati osjetljivost organizma na inzulin. Osim toga, regularna konzumacija lanenih sjemenki smanjuje postprandijalnu (nakon obroka) razinu šećera u krvi za čak 28%.

U lanenim sjemenkama moguće je uživati u sklopu salate, smoothieja ili drugih obroka. Preporučuje se konzumacija jedne do dvije žlice lanenih sjemenki dnevno.

Bamija 

Ova osobito zdrava biljka pomaže regulirati razinu glukoze u krvi što je čini jednom od najboljih namirnica za dijabetičare. U 100 grama bamije nalazi se samo 30 kalorija, a tu je i gomila vitamina i minerala kao i niski glikemijski indeks. Bamija je bogata vitaminom C koji jača imunitet što je posebno važno za dijabetičare čiji su imuniteti većinom narušeni.

Također je bogata vlaknima čija konzumacija usporava apsorpciju glukoze u probavnom sustavu. Osim toga, bamija pomaže i radu beta-ćelija jetre zaduženih za stvaranje inzulina.

Dokazano je da pomaže s:

  • dijabetesom tip 1 i 2
  • gestacijskim dijabetesom (vrsta dijabetesa koja se pojavljuje tijekom trudnoće)

Bamiju je moguće kuhati uz mrvicu soli i malo svježe iscijeđenog limunovog soka, a zdrava je i takozvana voda od bamije. Sve što trebaš napraviti je narezati bamiju na komadiće, komadiće staviti u vodu i ostaviti preko noći. Voda od bamije pomaže regulirati razinu šećera u krvi.

Back To Top