skip to Main Content

Božićni keksi Rudolf – nova obiteljska tradicija

Ako si u potrazi za novim obiteljskim božićnim tradicijama imamo jedan odličan prijedlog. Recept za jedinstvene Rudolf božićne keksiće proizašao je iz Crkvene kuharice, a sastavni dio pripreme je – obiteljsko druženje.

Sastojci: 1 šalica smeđeg šećera, 1 šalica bijelog šećera, 1 šalica biljne masti, 2 jaja, 4 šalice brašna, 1 žličica soli, 1 žličica sode za pečenje, 1 žličica vanilije u prahu, čokoladne mrvice, narezana tabla čokolade

Potreban kuhinjski pribor: zdjele, drvena kuhača ili ručni mikser, valjak, pekač za kolače premazan maslacem, kalup za izradu medenjaka

Mokri sastojci 

Neka tradicija otpočne! Prva stvar koju trebaš napraviti jest u jednoj zdjeli, a pomoću kuhače ili ručnog miksera, miješati biljnu mast, smeđi i bijeli šećer te jaja – sve dok ne se ne postigne kremasta struktura.

Suhi sastojci

Nakon mokrih, na redu su suhi sastojci. Sve što trebaš napraviti jest pomiješati brašno, sol i prašak za pecivo (ali ne i vaniliju!).

Kombiniranje i oblikovanje

Uz pomoć ručnog miksera ili kuhače pomiješaj mokre i suhe sastojke, a zatim kombinaciji dodaj vaniliju te sve još jednom dobro promiješaj. Nakon toga pravo je vrijeme za oblikovanje budućih slastica. Ako je smjesa previše vlažna uvijek je moguće dodati malo brašna kako se valjak ne bi lijepio dok razvlačiš tijesto. Nakon što je tijesto razvučeno sve što trebaš napraviti jest uliti ga u kalupe za izradu medenjaka.

Ispeci pa reci

Pećnicu je potrebno najprije zagrijati na 180 stupnjeva, a zatim u nju staviti kekse i peći ih 12-15 minuta. Ako te brine kako ćeš znati da su keksi pečeni obrati pažnju na obrub keksa – ako je vanjski obrub poprimio smeđu boju keksi su spremni!

Ukrašavanje

Bijela glazura odlična je za iscrtavanje ušiju, a čokoladni kolutići odlična zamjena za oči. U ukrašavanju će, zasigurno, najviše uživati oni najmlađi stoga je najbolja stvar koju možeš napraviti pustiti ih da daju mašti na volju!

Back To Top