skip to Main Content

Bumerang efekt pretjeranog kritiziranja partnera

Pojedinci koji su spremni dati jednako koliko i primaju u današnje doba, velika su rijetkost. Veoma je teško pronaći dva pojedinca koja dijele interese, ciljeve i želje.

Čak i srodne duše mogu međusobno imati potpuno različite stavove o nekim životnim pitanjima. Ipak, srodne duše na kraju uvijek pronađu kompromis s kojim su obje strane zadovoljne.

Problem učestalog kritiziranja

S druge strane, postoje parovi koji misle da iza ljubavnog uspjeha ne stoji tona truda. Mnogi ljubavni odnosi propadaju upravo iz ovog razloga. Partneri ponekad jednostavno imaju različita očekivanja i želje, previše su usmjereni na sebe te stoga nisu spremni pružiti podršku svojoj boljoj polovici.

Jedan od “pesticida” kada je ljubav u pitanju svakako je pretjerano kritiziranje. Do ove pojave dolazi u odnosima u kojima barem jedna strana nema iskustva sa zrelim vezama ili zato jer je navikla na drugačiji stil života i ima poteškoća s introspekcijom.

Možda se i tebi ovo dogodilo. Je li i tebe bivši partner kritizirao zbog beznačajnih sitnica ili te bivša neumorno kritizirala jer nikada s ničim nije bila zadovoljna?

Kritike dovode do nesigurnosti

Stvari koje nas kod našeg partnera nerviraju – kosa po kupaonici, nevoljkost kada je u pitanju obavljanje kućanskih poslova, partnerovo kritiziranje odabira restorana ili kafića, kritike na račun odjevne kombinacije i slično, odraz su partnerove nevoljkosti kada je u pitanju pružanje potpore te loše komunikacije u odnosu.

Ako su nabrojane stvari svakodnevna pojava u odnosu (pogotovo ako ste tek počeli živjeti skupa) stvari će veoma brzo postati komplicirane. Ubrzo će svaki sljedeći komentar biti dočekan s neugodnom šutnjom i konfuzijom. Kada žena kritizira muškarca on je ubrzo počne držati na distanci i osjećati se nesigurno. On počinje gubiti želju za intimnostima ili dubokim razgovorima. S druge strane, kad muškarac kritizira ženu ona postaje nesigurna i počinje pretjerano brinuti o vlastitom ponašanju i izgledu.

Pretjerano kritiziranje funkcionira na principu bumeranga. Grube riječi prije ili kasnije napravit će puni krug.

Obje strane u odnosu trebaju biti oprezne sa svojim riječima. Uvijek vodi računa o komunikaciji sa svojom boljom polovicom.

 

Back To Top