skip to Main Content

Čudne, ali istinite zanimljivosti o zaljubljenosti

Ljubav je često najbolji motivator, a znanstvenici se uvijek trude utvrditi zašto se mijenjamo pod utjecajem ovog posebnog osjećaja. “Ljubavni hormoni” kao što su oksitocin i dopamin zasigurno su jedni od glavnih uzročnika ovih promjena u ponašanju i organizmu.

Zaljubljeni pojedinci ponašaju se kao da su pijani

Nakon nekoliko čaša vina komunikacija uvijek postaje lakša i jednostavnija, čak i kada su u pitanju ljudi koje uopće ne poznajemo. Oksitocin na naš organizam djeluje slično kao i alkohol. Primjećuješ li kako zaljubljene osobe imaju tendenciju grljenja svih oko sebe? Naime, oksitocin stimulira želju za fizičkim kontaktom s drugim ljudima zbog čega mu se ponekad tepa da je “hormon grljenja”.

Porast ili smanjenje tjelesne težine

Mnogi novopečeni ljubavni parovi na početku svog odnosa dožive porast svoje tjelesne težine. Znanstvenici ovu pojavu dovode u vezu sa zadovoljstvom u odnosu. Zaljubljeni pojedinci skloni su osjećati se ugodno u svojoj koži. Naravno, ovo ne znači da će svaki novopečeni par “zaraditi” nekoliko dodatnih kilograma jer oksitocin ponekad smanjuje potrebu za hranom te ubrzava metabolizam. Leptirići u trbuhu mogu dovesti i do gubitka tjelesne težine.

Promjene u glasu 

Rezultati jednog američkog istraživanja u sklopu kojeg su znanstvenici novopečene parove zamolili da upute nekoliko telefonskih poziva, a druge volontere da obrate pažnju na ton njihovih glasova pokazali su da s partnerom razgovaramo na drugačiji način nego što razgovaramo s prijateljima ili drugim bliskim ljudima.

Volonteri su, naime, bez problema uočavali razliku između tona glasa koji su partneri koristili kada bi razgovarali sa svojim boljim polovicama i tona glasa koji su koristili kada bi razgovarali s drugim bliskim ljudima u svojim životima. Tijekom razgovora s partnerom žene imaju tendenciju sniziti ton svog glasa, a muškarci – povisiti!

Ljubavna nesanica 

Popularno mišljenje da zaljubljen pojedinci pate od nesanice i nije toliko neosnovano. Rezultati istraživanja pokazali su da zaljubljeni pojedinci spavaju u prosjeku jedan sat manje u odnosu na ostale. Ovo, naravno, ne znači da se osjećaju iscrpljeno jer ljubav je jedan od najboljih izvora energije.

Ljubav kao lijek

Rezultati nekih istraživanja ukazuju na korelaciju između romantičnih osjećaja i veće tolerancije na bol. Kada smo zaljubljeni puno slabije reagiramo na vanjske negativne podražaje. Osjet boli slabiji je za otprilike 40% ako gledamo partnerovo lice.

Znanstvenici smatraju da je ovo posljedica činjenice da zaljubljeni pojedinci posjeduju ogromnu sposobnost fokusiranja na osobu koju vole. Osim toga, kada smo zaljubljeni naš organizam izlučuje veće količine dopamina, hormona koji smanjuje osjet boli.

 

Back To Top