skip to Main Content

Dječja ponašanja koja je teško razumjeti: dio 2.

Dječje ponašanje mijenja se iz mjeseca u mjesec. Promjene u ponašanju djece sastavni su dio odrastanja, a evo kako se nositi s njima.

1. Bacanje predmeta

Nije rijetkost da dijete u jednoj od faza odrastanja počne bacati igračke, olovke i sve ostalo što mu se nađe na dohvat ruke.

Što se događa?

Dječji mozak je još uvijek u razvoju pa je mališan sklon impulzivnom ponašanju. Ako malo bolje razmisliš bacanje predmeta aktivnost je koja je potrebna djeci u razvoju. Koordinacija uma i tijela te razvoj motoričkih sposobnosti neke su od pozitivnih strana ovog dječjeg ponašanja.

Što napraviti?

Potrudi se djetetu objasniti zašto neke predmete nikako ne smije bacati.

2. Odbijanje obroka

Iako je do nedavno imalo dobar apetiti tvoje dijete više ne želi jesti ništa što mu ponudiš.

Što se događa?

Pedijatri navode više razloga ovom ponašanju – rast zubiju, želja za igrom ili pak osjećaj umora. Djeca nevoljko prihvaćaju promjene u svom jelovniku. Upravo zato treba pripaziti da ih se ne prisiljava jesti ono što ne žele.

Što napraviti?

Mališan će osjetiti glad i tek tada mu ponudi hranu koju inače odbija jesti. Strpljivo dodaj nove zdrave namirnice u jelovnik svoga djeteta. Jedino tako dijete može izgraditi zdrav odnos prema zdravoj prehrani. 

 3. Odbija biti poslušno

Poneka jutra mogu biti zaista stresna. Ti juriš na posao i želiš svog mališana čim prije spremiti za odlazak u vrtić, a on odbija bilo kakvu suradnju. Nema potrebe paničariti.

Što se događa?

Jutarnja anksioznost kod djece ponekad može značiti poziv na igru. Naime, djeca ujutro imaju više energije pa ima smisla da osjećaju potrebu da je potroše na igranje.

Što napraviti?

Prilagodi svoj raspored potrebama svog mališana. Probudi se nešto ranije i podruži se sa svojim djetetom kako bi ono bilo spremno za nastavak dana.

Pročitaj više o roditeljstvu u ovim zanimljivim člancima:

Kako odgojiti dijete da ne bude materijalist?

Ovi ti savjeti mogu pomoći odvojiti dijete od ekrana

Back To Top