skip to Main Content

Dobre i loše strane uživanja u pivu

Pivo je jedno od najstarijih alkoholnih pića na svijetu. Pivo se, zahvaljujući njegovim sastojcima, smatra pićem koje ima pozitivan učinak na naše zdravlje. Je li to zaista tako?

Pozitivne strane

Pivo obiluje brojnim vitaminima iz grupe vitamina B, ali i mineralima kao što je magnezij. Osim toga, pivo je također bogato antioksidansima flavonoidima. Nacionalni institut za zlouporabu alkohola i alkoholizam navodi da ljudi koja uživaju u čaši ili dvije alkohola dnevno imaju nižu stopu smrtnosti u odnosu na ostale. Drugim riječima, umjereno uživanje u alkoholu ima blagotvoran učinak na naše zdravlje.

Pomaže u borbi protiv srčanih bolesti

Rezultati brojnih istraživanja ukazuju na činjenicu da je umjerena konzumacija alkohola dobra za naše srce i krvožilni sustav. Pojedinci skloni umjerenom uživanju u pivu imaju manji rizik od razvijanja srčanih bolesti čak i u odnosu na pojedince koji uopće ne konzumiraju pivo. Vitamin B6 smanjuje lučenje homocisteina u krvi – jednog od glavnih čimbenika rizika za razvoj bolesti srca i krvožilnog sustava.

Smanjuje rizik od bubrežnog kamenca 

Uživanje u pivu smanjuje rizik od bubrežnog kamenca. Naime, rezultati jednog istraživanja pokazuju da pojedinci koji uživaju u pivu imaju manji rizik od ove bolesti u odnosu na ostale.

Smanjuje kolesterol

Umjereno uživanje u pivu utječe na mnoge procese koji se odvijaju u tijelu uključujući i stimulaciju dobrog kolesterola. Osim toga, postoje i određeni dokazi da pivo potiče stvaranje zdravijeg omjera dobrog i lošeg kolesterola u organizmu.

Zaštita od radijacije

Japanski su znanstvenici nedavno otkrili da konzumacija piva smanjuje štetu na kromosomima prouzročenu radijacijom.

Negativne strane

Negativne strane uživanja u pivu vrijede samo za one pojedince koji prekomjerno uživaju u pivu. Prekomjernom konzumacijom smatra se sve iznad dvije čaše piva dnevno.

Pivski trbuh 

Učestalo uživanje u pivu povećava opseg trbuha kod muškaraca. Drugim riječima dovodi do pojave čuvenog pivskog trbuha.

Želučana kiselina

Pivo sadrži sastojke koji potiču lučenje želučane kiseline. Alkohol potiče opuštanje mišića koji želučanoj kiselini ne daju da “pobjegne” iz želuca. Ovo može dovesti do problema sa želučanom kiselinom.

Krvni tlak

Svakodnevna prekomjerna konzumacija piva može dovesti do pojave visokog krvnog tlaka.

Mamurluk

Mnogi su od nas itekako dobro upoznati s fenomenom mamurluka i suhim ustima nakon cjelonoćnog uživanja u alkoholu. Srećom ovaj se problem može veoma lako izbjeći umjerenim uživanjem u alkoholnim napitcima.

Back To Top