skip to Main Content

Dvorci u Hrvatskoj koje svaki par treba posjetiti: dio 1.

Dosta ti je planiranja uvijek istih romantičnih putovanja i izleta? Želiš doživjeti nešto novo i zanimljivo? Imajući u vidu godišnje doba u kojem se nalazimo bit će najbolje da  ti i tvoja bolja polovica odlučite posjetiti nešto udobno i toplo, a u tom slučaju ne postoji ništa bolje od posjeta čarobnom dvorcu koji odiše radošću i mistikom!

Posljednjih godina naša se zemlja etablirala kao vrhunska turistička destinacija. Razlog tome nisu samo odlična klima, savršena obala ili divno plavo more već i naša bogata povijest. Postoji li išta uzbudljivije u sive jesenske dane od posjeta dvorcu ispunjenom pričama iz davnina?

U prvom djelu predstavljamo dva srednjovjekovna dvorca sjeverozapadnog djela Hrvatske.

Dvorac Trakošćan 

Dvorac Trakošćan velebno je zdanje čija će vas povijest ostaviti bez daha. Dvorcem Trakošćan preko tri stoljeća u nizu upravljala je obitelj Drašković da bi ga zatim napustili i vratili se stoljeće kasnije sanirati oštećene dijelove. Osim samog dvorca tu je i muzej koji se može pohvaliti velikom količinom oružja, antiknog namještaja i sličnih zanimljivih stvarčica.

Nakon što ste svoje razgledavanje priveli kraju savjetujemo vam izlet brodom tijekom kojeg ćete se pobliže upoznati s predivnom prirodom koja okružuje Trakošćan.

Veliki Tabor

Ako ste ti ili tvoja bolja polovica zaljubljenici u zanimljive mitove i legende – Veliki Tabor dvorac je po vašoj mjeri! Prema nekim izvorima ovaj dvorac datira iz 12. stoljeća, ali postoji i legenda koja kaže da je Veliki Tabor izgrađen na otoku koji se tu nalazio u vrijeme Panonskog mora.

Zidovi Velikog Tabora skrivaju lubanju Veronike Desinić. Ova se sirotica zaljubila u sina celjskog grofa Hermana 2. čijoj se ljubavi otac protivio. Razlog očevog protivljenja i više je nego očit – Veronika je bila siromašna stoga ju je optužio da je vještica! Legenda kaže da tijekom noći dvorcem ponekad odjekuju vriskovi Veronike Desnić koju je grof celjski dao utopiti…

Back To Top