skip to Main Content

Može li potiskivanje emocija uzrokovati napetost u mišićima?

Iako toga možda nismo svjesni većina nas sklona je potiskivanju vlastitih emocija. Obično tek nakon nekoliko godina ili čak desetljeća ovakvog potiskivanja počinjemo osjećati kako nam sva ta blokirana energija stvara napetost u mišićima.

Potiskivanje emocija odgovorno je za brojne bolesti i kronične zdravstvene tegobe jer koliko god mi željeli zaboraviti neke stvari naše ih tijelo nikada ne zaboravlja.

Prema istraživanju iz 2012. godine čak 25.3 milijuna Amerikanaca svakodnevno pati od kroničnih bolova. Ovi rezultati pokazuju surovu realnost – mnogi od nas svaki dan muku muče s napetošću u mišićima. Ako se želiš riješiti napetosti prva stvar koju trebaš napraviti jest otkriti razlog njene pojave.

Napetost u ramenima – teret odgovornosti

Sve težina nakupljenog stresa pada na tvoja ramena. Napetost u ramenima usko je povezana sa socijalnom i emocionalnom odgovornošću. Upravo zato mnogi empati, senzibilne osobe i životni učitelji pate od kronične napetosti u ramenima.

Napetost u vratu – strah i potisnute emocije

Ova je vrsta tenzije povezana s čakrom koja je smještena u grlu, a koja je inače zaslužna za uspješno komuniciranje i samopredstavljanje pred drugima. Strah i anksioznost glavni su uzročnici boli u vratu, ali i prirodan odgovor na osjećaj moguće opasnosti koji se ponekad javlja u društvenim situacijama.

Gornji dio leđa – tuga i očaj

Nikada izražena tuga nakuplja se u gornjem djelu leđa. Razlog tomu je blizina srca koje čuva zarobljene emocije sve dok ga one ne preplave nakon čega se počnu gomilati i na drugim mjestima, odnosno na gornjem dijelu leđa.

Srednji dio leđa – nesigurnost

Ako ti se čini kao da ti nitko ne pruža podršku postoji velika vjerojatnost da osjećaš bol u ovom dijelu leđa. Napetost u srednjem djelu leđa povezana je s osjećajima bespomoćnosti, beznađa i nesigurnosti.

Donji dio leđa – krivnja i sram

Donji je dio leđa, pak, povezan s niskim samopouzdanjem i nemogućnošću prihvaćanja samoga, odnosno same sebe. Osjećaji poput krivnje, srama pa čak i seksualne slabosti nakupljaju se upravo u ovom dijelu leđa.

Napetost u trbuhu – nemogućnost nošenja s emocijama

Ako imaš problema s tenzijom u predjelu želuca to znači da prolaziš kroz mnoštvo negativnih ili pozitivnih emocija.

Unutranji dio bokova – strah od ranjivosti

Osjećaš li se nervozno kada si u blizini drugih ljudi? Ako patiš od socijalne anksioznosti postoji velika vjerojatnost da osjećaš napetost u unutarnjem djelu bokova. Noge su, naime, biološki programirane da trče kada se nalazimo u opasnosti pa stoga ne čudi da je strah od ranjivosti povezan upravo s ovim dijelom tijela.

 

Back To Top