skip to Main Content

Evo kako manjak sna utječe na mozak i živčani sustav

Zdrav i kvalitetan san predstavljaju puno više od samog povrata energije izgubljene tijekom dana. Dok spavamo u našem se živčanom sustavu odvija proces čišćenja od toksina koji nastaju kao posljedica živčane aktivnosti tijekom dana.

Do sličnog procesa dolazi i kada patimo od kroničnog nedostatka sna – jedina je razlika što u tom slučaju mozak uništava samoga sebe.

Manjak sna negativno utječe na mozak

Samo jedan dan obilježen nepravilnim ritmom spavanja u stanju je poremetiti normalno funkcioniranje mozga, ali i cijelog živčanog sustava. Ponekad, a ovisno o posljedicama, vraćanje u zdravo stanje traje veoma dugo. Skupina neurologa sa sveučilišta Marsh Polytechnic provela je istraživanje čiji je cilj bio otkriti na koje sve načine loša higijena spavanje negativno utječe na mozak sisavaca.

Baš kao što je slučaj s bilo kojom stanicom u organizmu i živčane stanice obavija zaštitni mijelinski ovoj. Ovaj se ovoj sastoji od stanica koje služe kao neka vrsta “ljepila” u živčanom sustavu. Osim toga, ove stanice sudjeluju u procesu koji se zove fagocitoza.

Fagocitoza je proces uklanjanja toksina i nužan je za očuvanje zdravlja živčanog sustava. Do fagocitoze najčešće dolazi tijekom spavanja kada je metabolizam usporen. U takvim uvjetima mnogo je lakše uočiti i “obračunati” se sa štetnim spojevima koji su ušli u organizam.

Što je pokazalo istraživanje?

Dakle, kronični manjak sna upućuje na manjak fagocitoze što pak može dovesti do toga da zaštitni sloj počne napadati zdrave živčane stanice. Tijekom istraživanja laboratorijski su miševi podijeljeni u četiri skupine. Prva je skupina spavala 6-8 sati dnevno, druga tek par sati dnevno. Trećoj je skupini san uskraćivan neko vrijeme dok im ne bi bio dopušten san od 8 sati, a zadnja je skupina držana budnom 5 uzastopnih dana.

Prve dvije skupine mogle su se pohvaliti pravilnom fagocitozom, u druge dvije skupine zdrave živčane stanice napao je vlastiti zaštitni sloj. U mijelinskom sloju zabilježena je pojačana aktivnost jer se ovaj zaštitni sloj svojski trudio zaštititi organizam od nepoznatog napadača.

Ako patiš od kroničnog poremećaja spavanja toplo ti savjetujemo da potražiš pomoć jer radi se o potencijalno veoma ozbiljnom zdravstvenom problemu. Kronični poremećaj spavanja može doprinijeti pojavi Alzheimera, ali i mnogih drugih bolesti živčanog sustava.

Kvalitetna higijena spavanja od neopisive je važnosti za zdravlje našeg organizma!

Back To Top