skip to Main Content

Evo kako pun mjesec utječe na spavanje!

Vjeruješ li da Mjesec ponekad utječe na naše ponašanje? Vjeruješ li da pun Mjesec može utjecati na zdravlje i kvalitetu našeg sna?

Mjesec je, baš poput Sunca, jedna od vječnih fascinacija čovječanstva. Veoma je lako povjerovati u to da se u svakome od nas skriva jedan mali Mjesec. Mjesec nas istovremeno i očarava i plaši. Pun Mjesec pojava je do koje dolazi svakih 29 dana, a obilježava ju najveća obasjanost Mjeseca sunčevim zrakama.

Mjesec utječe na kvalitetu sna

Neki su se od nas skloni žaliti na probleme sa spavanjem uzrokovane punim Mjesecom, a rezultati jednog istraživanja iz 2013. godine pokazuju korelaciju između punog Mjeseca i težeg uranjanja u san, smanjene kvalitete te kraćeg trajanja sna. Radi se o takozvanoj Cajohen studiji – jednom od najcjenjenijih istraživanja kada je u pitanju utjecaj punog Mjeseca na naše zdravlje, ali i na zdravlje i kvalitetu sna.

Kada malo bolje promislimo ogromni svjetleći objekt na nebu veoma je lako povezati s lošim utjecajima po kvalitetu sna. Na kraju krajeva, bilo kakav izvor svjetlosti negativno utječe na organizam koji se pokušava odmoriti. Iako je točan način na koji pun Mjesec utječe na kvalitetu našeg sna i dalje nepoznanica, nepobitna je činjenica da su naši biološki ritmovi usko povezani s lunarnim fazama.

Rezultati istraživanja o povezanosti sna i Mjeseca

Tijekom punog Mjeseca potrebno nam je više sna u odnosu na bilo koju drugu lunarnu fazu.

Tijekom punog Mjeseca količina dubokog sna smanjuje se za čak 30%.

Melatonin ima veliku ulogu kada je u pitanju uravnotežen ritam spavanja. Pun Mjesec smanjuje proizvodnju melatonina u organizmu što dovodi do problema sa spavanjem.

Sudionici istraživanja požalili su se na kvalitetu svog sna tijekom faze punog Mjeseca tvrdeći kako se radi o  najlošijem snu koji su doživjeli tijekom istraživanja.

Vrijeme trajanja sna uvelike se smanjilo tijekom faze punog Mjeseca. Kod nekih sudionika čak za 20 minuta!

A kako pun Mjesec utječe na tebe?

Back To Top