skip to Main Content

Evo kako se organizirati i obaviti zadatke na vrijeme

Kako organiziraš svoj dan? Kako odlučuješ koji dnevni zadatak ćeš napraviti prvi? Ako spontano obavljaš zadatke nećeš biti u stanju organizirati svoje vrijeme na pravilan način i neki od zadataka neće biti izvršeni na vrijeme.

Rješenje ovog problema je postavljanje prioriteta.

Usredotoči se na posao, ali ne zaboravi na odmor

Odstrani sve potencijalne distrakcije i uzmi neko vrijeme odmora između poslova. Naime, istraživanja su pokazala kako prebrzi prelazak s jednog zadatka na drugi umanjuje kvalitetu rada. Produktivnost ovisi o potpunoj predanosti poslu, a ako se ne odmorimo nakon završetka jednog zadatka teško ćemo se u potpunosti moći fokusirati na sljedeći.

Napravi popis zadataka

Određivanje prioriteta nemoguće je ako prvo ne napraviš popis svih dnevnih zadataka. Odvoji nekoliko minuta i zapiši sve što trebaš odraditi taj dan. Svaki zadatak treba biti zapisan, čak i ako se čini trivijalan.

Prioritiziraj zadatke

Prioritetne zadatke odredi prema njihovoj važnosti ili zahtjevnosti. Vizualiziranjem zadataka usredotoči se na one koji su jednako važni te ćeš tako bolje razumjeti što ipak možeš odgoditi za sutra. Prouči svoj popis zadataka i provjeri je li sve na svom mjestu.

Nemoj dodavati zadatke koji nisu bitni

Nakon što odradiš dio posla nema potrebe dodavati nove zadatke u dnevni raspored. Ako ih dodaš na svoju dnevnu listu možda ćeš si pretrpati raspored i stvoriti nepotreban stres. Ipak, da ne zaboraviš na nove zadatke zapiši ih na svoju listu zadataka i već ćeš pronaći vremena i za njih.

Pauze u rasporedu

Kao što smo spomenuli ranije svatko treba neko vrijeme između zadataka kako bi se mogao u potpunosti posvetiti sljedećem. Pauze neće dovršiti zadatke, ali će ti pružiti energiju potrebnu za nastavak.

Proces prioritiziranja zadatka ne bi trebao trajati dulje od 10 minuta i tvoj će dan biti dobro organiziran, a tvoja produktivnost na najvišoj razini.

 

 

Back To Top