skip to Main Content

Evo kako se Valentinovo slavi diljem svijeta: dio 1.

Najprepoznatljiviji simbol Valentinova svakako je rimski bog Kupid oboružan lukom i strijelom. Vjeruje se da će se oni koje Kupid pogodi sa svojom strijelom istog trena zaljubiti.

Tradicije vezane uz Valentinovo razlikuju se od države do države a mi ti danas donosimo neke koje su se nama posebno svidjele.

Kratka povijest Valentinova

Ovaj praznik ljubavi nazvan je u čast ranokršćanskog sveca Valentina koji je živio u 3. stoljeću prije Krista. Najpopularnija priča o sv. Valentinu je ona u kojoj je on svećenik koji tajno vjenčava rimske vojnike s njihovim odabranicama.

Naime, tijekom vladavine rimskog cara Klaudija izdana je odredba prema kojoj je svakom rimskom vojniku zabranjena ženidba za koju se smatralo da će loše utjecati na borbenost. Iako su svi vojnici, a i svećenstvo, morali poštovati odredbu, Valentin se pobunio i počeo tajno vjenčavati mlade parove riskirajući pritom zatvor ili smrt. Upravo je javnim smaknućem, odnosno obezglavljivanjem 14. 02. završio Valentinov život.

Singapur i naranče

Prema kineskom kalendaru Valentinovo pada na 15. dan Nove Godine koji je rezerviran za festival lanterni. Ipak, tijekom godina zaljubljeni pojedinci iz Singapura i Malezije razvili su vlastitu tradiciju povezanu s – narančama.  Slobodne žene običavaju zapisivati svoje brojeve na naranče koje zatim bacaju u rijeke i jezera iz kojih ih kasnije vade slobodni muškarci.

Japan i ogromne količine čokolade 

U Japanu je situacija malo obrnuta i tamo mahom žene poklanjaju čokoladu svojim boljim polovicama, ali i muškim kolegama te šefovima. Slobodne djevojke darivaju čokoladom momke koji im se sviđaju. Točno jedan mjesec kasnije, odnosno 14.03., muškarci uzvraćaju uslugu te poklanjaju čokoladu ženama.

Finska i dan prijateljstva 

U Finskoj se Valentinovo tradicionalno povezuje s prijateljstvom stoga Finci obično izrađuju kreativne čestitke i male darove koje zatim poklanjaju partnerima, prijateljima i obitelji. Pošiljatelj je uvijek anoniman što znači da bližnji moraju pogađati tko ih se sjetio za Valentinovo.

Italija i pisma Juliji 

Verona je pravi epicentar zbivanja za Valentinovo. Ljubavna se pisma u Italiji tako ne šalju samo voljenima već i Juliji. Pisma poslana Juliji kasnije čitaju mladi ljudi koji i nagrađuju najbolja pisma.

 

Back To Top