skip to Main Content

Evo kako ti samoća može pomoći u osobnom razvoju

Znanstvenici već dugo upozoravaju kako je konstantni osjećaj samoće i socijalne izoliranosti vrlo štetan za ljude. Samoća loše utječe na  mentalno i fizičko zdravlje, osobito ako traje dulje vrijeme.

No, ukoliko je osjećaj samoće privremen i kratkotrajan, može imati i iznenađujuće pozitivne posljedice. Malo samoće ti može pomoći unaprijediti prijateljstva, obiteljske ili ljubavne odnose. Može pomoći tvom osobnom razvoju, ali i izbacivanju toksičnih ljudi i odnosa iz života.

Jasnije razmišljaš o osobnim odnosima i životnim situacijama

Ako se osjećaš pomalo izolirano i izostavljeno iz društvenog života to je zapravo idealna prilika da napraviš korak unatrag i dobro razmisliš o svom životu i odnosima. Naime, ako tvoji prijatelji nisu uz tebe jasnije ćeš vidjeti u kakvom su stanju tvoji odnosi s njima. Ponekad se neki loši uzorci ponašanja skrivaju ispod svakodnevne rutine i lakše ih je vidjeti ako se malo udaljimo od drugih.

Razmislit ćeš o svojim životnim očekivanjima

U svojoj biti samoća je nepoklapanje između očekivanja koja imaš od vlastitog društvenog života i stvarnosti. Razdoblje samovanja savršeno je vrijeme za istraživanje vlastitih očekivanja. Želiš li prijatelje koji se slažu sa svakom tvojom tvrdnjom? Blisku obitelj koja se često čuje i druži? Prijatelje koji vole izlaske i partijanja ili, pak, grupu prijatelja koji su nerazdvojni poput ekipe iz Prijatelja?

Samoća ti pruža idealnu priliku da otkriješ što zaista želiš. Također, pomaže ti otkriti koji te aspekt društvenog života frustrira i što moraš napraviti da ga učiniš boljim, ali i da shvatiš koja su od tvojih očekivanaj nerealna te ih se trebaš riješiti.

Samoća će ti pomoći vidjeti stvari na drugačiji način. Zahvaljujući vremenu provedenom u samovanju tvoj će um postati bistriji i lakše ćeš donositi prave odluke. Na ovaj način oslobodit ćeš se svojih strahova i hrabro zakoračiti prema naprijed.

Back To Top