skip to Main Content

Evo kako znati da si crna ovca u obitelji

Što za tebe znači pojam “obitelj”? Ljubav? Zajednica? U svakom slučaju, obitelj reprezentira zajedništvo i snagu, no u slučaju da se ne slažeš s obiteljskim vrijednostima i ciljevima stvari i nisu baš tako jednostavne.

Znakovi da si crna ovca u obitelji

1. U djetinjstvu su ti često govorili da se ponašaš veoma svojeglavo. Autoritet ti nikada nije predstavljao nešto posebno i rijetko kada bi poslušao, odnosno poslušala što su ti članovi obitelji govorili.

2. Ponekad te proganja osjećaj da pripadaš pogrešnoj obitelji. Još kao dijete sanjario/la si o odlasku od doma i pronalasku nekog vlastitog životnog puta.

3. Članovi obitelji se prema tebi ponašaju kao prema totalnom čudaku kojeg nije moguće razumjeti.

4. Upozoravali su te da svojim ponašanjem nikako ne smiješ osramotiti cijelu obitelj. Tebe vjerojatno nije bilo briga za njihovo mišljenje i nastavio/la bi dalje po svome.

5. Tvoji životni ciljevi odvlače te sve dalje i dalje od obitelji. Ako, recimo, dolaziš iz obitelji doktora tebe pomisao na to da studiraš medicinu jednostavno odbija. Tvoje ambicije se nikako ne podudaraju s planovima tvoje obitelji.

6. Ne osjećaš potreba da dijeliš iste poglede na život kao ostali članovi obitelji. Tvoji su najbliži katolici, no tebe privlači neki drugi duhovni put.

7. Što god da napraviš članovi obitelji nikako ne mogu prihvatiti da si ti osoba koja jesi. Svako malo od trebe traže da se promijeniš i izražavaju neslaganje s tvojim načinom života.

8. Družite se uglavnom za blagdane i između vas nema potrebe za produbljivanjem obiteljskih odnosa.

9. Osjećaš se kao da si buntovnik, odnosno buntovnica u obitelji. Ne osjećaš želju da popravljaš odnose u obitelji i da zajedničkim snagama nađete rješenje vaših problema.

Neovisno o tome koliko si blizak, odnosno bliska s ostatkom obitelji najvažnije je da prihvaćaš sebe. Možda nisi u najboljim odnosima s članovima obitelji, no ipak između vas postoji jedna neraskidiva veza. Budi to što jesi i samostalno odluči koja je uloga obitelji u tvom životu.

 

Back To Top