skip to Main Content

Evo koji jastuk odabrati i kako ga stilski uklopiti u spavaću sobu

Zaustavljaš li se često pred izlozima trgovina za uređenje interijera? Imaš li poteškoća kada je u pitanju održavanje čistoće i minimalističke urednosti spavaće sobu? Slobodno visoko podigni tu ruku jer ne grizemo – i sami smo takvi!

Ako si u vječnoj potrazi za novim stvarima koje će uljepšati i poboljšati tvoju spavaću sobu toliko pretrpanu stvarima da u nju ne stane ništa osim tebe, onda je stupio pravi čas da promijeniš svoju taktiku i posvetiš se – jastucima! Jer ako dobro razmisliš, postoji li jednostavniji i efektniji način osvježavanja spavaće sobe od igre s jastucima?

Pitaš se koji jastuk odabrati? Pa krenimo od osnova! Postoje samo tri tipa jastuka koja imaju što tražiti na krevetu, a to su:

1. Jastuci na kojima spavamo i koji uvijek idu u paru s jastučnicama iz jednostavnog razloga što ih je nužno zaštiti od naše kose, kože, šminke i sline (svima se dogodi).

2. Ukrasni jastuci (obožavaš ih, zar ne?), zahvaljujući svom porijeklu poznati i kao “europski jastuci” nikada nikome nisu dosadili iz barem dva veoma bitna razloga – estetski su zaista privlačni, a osim toga su i jako, jako udobni.

3. “Accent” jastuci, odnosno jastuci čija je glavna svrha unijeti dašak raskoši u spavaću sobu. Ako imaš krevet koji krase neutralne boje onda su “accent” jastuci prava stvar za tebe jer ovi jastuci obiluju uzorcima i bojama koje su u stanju u potpunosti promijeniti atmosferu tvoje male oaze sna!

Naravno, sva ta priča oko jastuka ne bi imala nikakvog smisla da ne sadrži savjet ili dva o tome kako najbolje aranžirati jastuke, a baš kao što postoje tri osnovne vrste jastuka, tako postoje i tri osnovna stila aranžiranja jastuka.

Tradicionalni stil

Tradicionalni stil obiluje ukrasnim jastucima čije su boje u predivnoj kontradikciji s bojama u ostatku spavaće sobe. U prijevodu, ako u tvojoj spavaćoj sobi prevladavaju bijele nijanse i svjetlije boje, jastuke bi trebale krasiti nešto intenzivnije nijanse i simetričniji uzorci.

Minimalistički stil

Glavno obilježje minimalističkog stila svakako je korištenje samo dva seta jastuka – onih na kojima se spava i njihovih ukrasnih parnjaka koji su tu u ulozi jednostavne dekoracije.

Boemski stil

Boemski stil moguće je opisati sljedećim riječima: što raznovrsnije – to bolje! Malo hrabrosti i puno igranja bojama, oblicima i uzorcima glavne su odlike ovog eklektičnog stila!

 

Back To Top