skip to Main Content

Evo zašto bi orahe trebalo jesti baš svaki dan

Rezultate nedavnih istraživanja o utjecaju oraha i ulja od oraha na naše zdravlje nemoguće je ignorirati. U posljednjih nekoliko godina provedeno je više istraživanja u sklopu kojih je otkriveno kako samo jedna šaka oraha dnevno ima blagotvorni učinak na naš san te opću opuštenost organizma.

Samo 30 grama oraha sadrži 100% preporučene dnevne doze omega 3 masnih kiselina, ali i ogromne količine bakra, molibdena, mangana i biotina.

Orasi i kvaliteta sna

Osobe koje spavaju manje nego što im je potrebno imaju veći rizik od preuranjene smrti. Orasi sadrže melatonin, spoj koji našem organizmu poručuje da je vrijeme za spavanje.

Osim toga, orasi potiču proizvodnju melatonina u našem organizmu što ih čini zaista prvoklasnim saveznicima u borbi protiv nesanice.

Orasi i opuštenost

Orasi pomažu sniziti krvni tlak, a ovo su dokazala i nedavna istraživanja. Rezultati ovih istraživanja pokazali su da orasi i ulje od oraha također opuštaju cijeli organizam. Zašto?

Zato jer su orasi krcati antioksidansima i nezasićenim masnim kiselinama kao što su alfa-linolenska kiselina te omega 3 masne kiseline.

Orasi i dobre pamćenje

Rezultati istraživanja provedenog na miševima pokazali su da orasi poboljšavaju pamćenje. Miševi koji nisu jeli orahe patili su od lošijeg pamćenja, teže su učili nove stvari, a imali su problema i s fizičkom i emocionalnom samokontrolom.

Orasi obiluju vitaminom E i flavonoidima koji uništavaju slobodne radikale. Slobodni radikali jedan su od glavnih uzročnika demencije.

Orasi i smanjeni rizik od raka

Rezultati još jednog istraživanja provedenog na miševima pokazali su da dugotrajna i redovita konzumacija oraha smanjuje rizik od raka prostate za čak 40%. Naravno, radi se o smanjenju rizika kod miševa, ali ne postoji nijedan razlog zbog kojeg orasi ne bi imali isti učinak i na nas!

Orasi  i kontroliranje dijabetesa

Rezultati brojnih istraživanja pokazali su da dijetalne masnoće iz oraha smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2. Osim toga, orasi pomažu smanjiti rizik od raznih bolesti bubrega.

Jedno istraživanje provedeno na 31 muškarcu i 81 ženi koji su bolovali od dijabetesa pokazalo je da su pojedinci koji su muku mučili sa suvišnim kilogramima, a koji su svakodnevno konzumirali orahe, uživali mnogo bolje zdravstveno stanje u odnosu na ostale.

Back To Top