skip to Main Content

Evo zašto češće jesti bundevu

Bundeva je svojevrsni simbol hladnih dana, a moguće ju je konzumirati pečenu, kuhanu ili u sklopu ukusne pite, deserta, pa čak i smoothieja. Kada je okus u pitanju bundeva je prilično neutralna dok je za zdravlje korisna i na više od nekoliko načina.

Pomaže gubitak suvišnih kilograma

Bundeva je bogata biljnim vlaknima što znači da pomaže održati osjećaj sitosti. Osim toga, bundeva također pomaže i kada je u pitanju hidratacija organizma. Bundeva sadrži manje od 50 kalorija po serviranju, a otprilike 90% bundeve je – voda!

Pomaže očuvati vid 

Beta karoten bundevi daje onu prepoznatljivu narančastu boju, a uz to se prilikom konzumacije pretvara u vitamin A. Vitamin A  pomaže mrežnici kada je u pitanju apsorpcija svjetlosti, a ključan je i kada je u pitanju zdravlje očiju. Samo jedna šalica bundeve dnevno sadrži 200% više vitamina A u odnosu na preporučenu dnevnu dozu!

Pozitivan utjecaj na imunitet

Ako svoj organizam želiš zaštititi od dosadnih bolesti toplo ti preporučujemo da počneš svakodnevno konzumirati bundevu. Ogromna količina vitamina A pomaže tijelu da se bolje nosi s raznim upalama i virusima, a ulje bundeve pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija. Osim toga, bundeva sadrži i 20% preporučene dnevne doze vitamina C koji pomaže u borbi protiv prehlade.

Mladenački izgled kože 

Beta karoten štiti kožu od bora izazvanih suncem i UV zrakama, a moguće ga je koristiti i u smjesi maske za lice. Beta karoten pomaže omekšavanje, ali i uklanjanje stare kože. Sve što ti treba za dobru masku jest 1/4 pasirane bundeve, 1 jaje, 1 žlica meda i 1 žlica mlijeka. Navedene sastojke treba dobro pomiješati, a zatim masku nanijeti na lice i ostaviti 20 minuta prije ispiranja toplom vodom.

Smanjuje rizik od raznih vrsta raka 

Rezultati raznih istraživanja pokazuju da je beta karoten koristan i kada je u pitanju prevencija raka, pogotovo raka pluća i prostate. Vitamini A i C također smanjuju rizik od ove opake bolesti, baš kao i antioksidansi koji naše tijelo štite od slobodnih radikala.

Back To Top