skip to Main Content

Evo zašto je celer toliko dobar za zdravlje

Celer obiluje vitaminima, kalcijem, kalijem i magnezijem te je vrlo dobar za zdravlje, a u današnjem članku pozabavit ćemo se brojnim blagotvornim učincima ovog zelenog povrća!

Snižava krvni tlak 

Visoki krvni tlak u stanju je uzrokovati brojne probleme sa zdravljem uključujući i srčani udar. Pravilna i zdrava prehrana nužan je preduvjet optimalnom krvnom tlaku, a postoji li išta zdravije od celera? Celer sadrži ftalide, kemijski spoj koji snižava razinu hormona stresa, opušta mišiće koji se nalaze oko arterija te poboljšava cirkulaciju. Osim toga, celer također sadrži i kalij koji pridonosi pravilnom otkucaju srca.

Pomaže u borbi protiv raka 

Rezultati istraživanja pokazuju da celer sadrži kemijski spoj zvan luteolin koji usporava širenje stanica raka. Svakodnevna konzumacija celera uvelike smanjuje rizik obolijevanja od raka.

Smanjuje upale

Celer pomaže i u borbi protiv kroničnih upala koje znaju biti veoma opasne te mogu dovesti do pojave bolesti kao što su dijabetes i Alzheimerova bolest. Još je čuveni Hipokrat pisao o tome kako celer ima blagotvoran učinak na živce te ublažava simptome astme, upale zglobove, plućnih infekcija te akni.

Snižava razinu kolesterola u krvi

Celer sadrži kemijski spoj zvan butil ftalid koji sudjeluje u regulaciji razine kolesterola u krvi. Celer snižava razinu kolesterola u krvi te time doprinosi zdravlju srca!

Povećava plodnost kod muškaraca 

Rezultati nedavnih istraživanja pokazuju da moderni muškarci u prosjeku imaju manje količine sperme u odnosu na svoje pretke. Smanjena proizvodnja izravno utječe na smanjenje plodnosti. Srećom, tu je celer koji povećava broj i brzinu spermatozoida!

Poboljšava probavu

Celer sadrži veliku količinu vode te potpomaže pravilnu razgradnju hrane u probavnom sustavu. Osim toga, celer sadrži i spoj NBP koji poboljšava probavu.

Potpomaže gubitak suvišnih kilograma

Ako se želiš riješiti suvišnih kilograma teško da ćeš pronaći bolje povrće od celera. Celer je veoma bogat nutrijentima, a gotovo da i ne sadrži kalorije.

I jedan recept za kraj…

Talijanska salata s gljivama i celerom

Sastojci: 7 žlica maslinovog ulja, 1 kg gljiva, 2 žlice svježeg limunovog soka, 25 ml octa, prstohvat soli i crnog papra, malo peršina

Priprema: Prva stvar koju treba napraviti jest u tavi zagrijati 3 žlice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Nakon toga u tavu valja dodati gljive te sol i papar. Na kraju treba dodati limunov sok, ostatak maslinovog ulja te još malo soli i papra. Nakon što su se gljive ohladile pridruži im celer, peršin i ocat te začine po izboru.

Dobar tek!

Back To Top