skip to Main Content

Evo zašto je dobro čitati knjige djeci prije spavanja

Dugi sati provedeni na poslu, ogromna količina stvari koje valja napraviti kod kuće, pojava navih medija… Sve ovo dovodi do pojave ogromnog jaza između roditelja i djeteta te zanemarivanja važnosti zajednički provedenog vremena.

Ovome istog časa treba stati na kraj, osobito ako želiš da tvoj mališan odraste u zdravu i zrelu odraslu osobu. Zato, knjigu u ruke i otputuj zajedno sa svojim najmilijim u zemlju priča i čudesnih bića.

Razvoj komunikacijskih vještina 

Slušanje je prva lingvistička aktivnost koja se javlja kod djeteta i to mnogo prije nego mogućnost govora. Kroz slušanje mališani počinju učiti svoje prve riječi i obogaćivati svoj vokabular. Slušajući roditelje djeca uče nove riječi i njihova značenja.

Razumijevanje osjećaja

Edukativne slikovnice i priče često se osvrću na osjećaje koji čine velik dio dječje stvarnosti. Na ovaj način djeci je omogućeno brže učenje o osjećajima kao što su sreća i tuga koji se često spominju u ovakvim knjigama. Prije ili kasnije tvoj će mališan početi povezivati vlastiti osjećaj tuge ili sreće s onim likova u slikovnici ili priči. Ovo će mu uvelike pomoći da se uspješno nosi s takvim snažnim osjećajima i teškim trenucima.

Razvoj usredotočenosti

Svaka priča zauzima određeni vremenski prostor i slušanjem priče tvoj mališan uči se strpljivosti i usredotočenosti. Mogućnost fokusiranja ključna je za praćenje priče, a radi se o vještini koja je i inače od ogromne važnosti za život.

Poticaj na kritičko razmišljanje

Naše najmlađe uvijek je dobro poticati na kritičko razmišljanje, a dječje su knjige odličan uvod u ovo polje jer otvaraju razne teme i traže mnoga objašnjenja. Veoma je bitno s vremena na vrijeme svom mališanu postaviti dobro pitanje koje će ga potaknuti na dublje razmišljanje, propitkivanje i bacanje u potragu za odgovorom koji se neće svesti na “da” ili “ne”.

Razvitak mašte 

Slušanje priča snažno stimulira razvitak mašte kod naših najmlađih. Likovi iz priča i bajki veoma su fantastični, a ta njihova fantastičnost potiče mališane na istraživanje i maštanje o stvarima koje nisu nužno ostvarive u stvarnom svijetu.

Saznaj više o roditeljstvu u ovim zanimljivim člancima:

Kako odgojiti dijete da ne bude materijalist?

Ovi ti savjeti mogu pomoći odvojiti dijete od ekrana

7 savjeta za što mirniji san tvog mališana

Back To Top