skip to Main Content

Evo zašto je ljubičasto voće i povrće odlično za zdravlje

Ljubičasto voće i povrće nije privlačno samo zbog svoje lijepe boje, već i zbog količine nutrijenata i antioksidansa poput resveratrola i antocijanina. Prekrasna ljubičasta boja ovog voća i povrća posljedica je upravo ovih antioksidansa. Neke od ovih namirnica pomažu smanjiti štetna djelovanja slobodnih radikala koji mogu dovesti do pojave ozbiljnih bolesti poput raka. Neke pak štite od demencije i imaju pozitivan utjecaj na zdravlje i izgled naše kože.

Redovita konzumacija ovih namirnica smanjuje rizik od pojave hipertenzije, povišene razine kolesterola u krvi, pretilosti, srčanih bolesti te dijabetesa.

Cikla

Cikla sadrži veoma malo kalorija i veoma mnogo nutrijenata. Ova je biljka bogata vitaminima A, B1, B2, B6 i B12 te vitaminom C. Osim toga, cikla se može pohvaliti i velikom količinom minerala kao što su fosfor, kalcij, željezo, kobalt, bakar, jod i mangan. Intenzivna boja cikle rezultat je antioksidansa betalaina kojeg obilježava snažno antiupalno djelovanje. Cikla nas je u stanju napuniti energijom što je čini odličnim izborom za sve nas, a posebno za pojedince koji se redovito upuštaju u fizički naporne aktivnosti.

Ljubičasti kupus

Ljubičasti kupus također sadrži malu količinu kalorija što ga čini odličnom namirnicom kada je mršavljenje u pitanju. Osim toga, ovo povrće obiluje i vitaminima A, C i K te štiti od bolesti kao što su osteoporoza, rak, srčani udar i dijabetes.

Patlidžan 

Patlidžan krasi mali milijun nutrijenata kao što su proteini, vitamini A, B1, B2, B6 i C, zatim magnezij, željezo, fosfor, bakar, kalcij i cink. S obzirom na to da patlidžan zaista obiluje kalcijem i željezom ne treba čuditi da uvelike poboljšava kognitivne funkcije, smanjuje simptome anemije te rizik od nastanka srčanih bolesti, a dobar je i kada je u pitanju zdravlje kostiju. Osim toga, biljna vlakna u patlidžanu pomažu regulirati razinu šećera u krvi.

Borovnica

Borovnice su, istina, nekako i ljubičaste i plave, ali to ćemo u ovom slučaju zanemariti. Jedna šalica borovnica sadrži 81 kaloriju i 4 grama biljnih vlakana. Borovnice su odlične za zdravlje urinarnog trakta, štite od pojave Alzheimera, stimuliraju probavu, poboljšavaju vid te smanjuju kolesterol. Osim toga, zahvaljujući elegičnoj kiselini borovnice štite organizam od nastanka stanica raka.

Ljubičasti luk

Ljubičasti luk sadrži samo 39 kalorija, a bogat je proteinima i zdravim masnoćama kao i fosforom, kalcijem, željezom te vitaminima B i C. Ova vrsta luka pozitivno utječe na imunitet, a zbog velikih količina mangana dobar je i za kosti te metabolizam.

 

Back To Top