skip to Main Content

Evo zašto je važno da tvoj mališan nauči da neuspjeh nije kraj svijeta

U društvu koje je opsjednuto uspjehom djeca su prisiljena odrastati na dva drastično različita načina – ili postanu previše lijeni te potpuno lišeni ambicija ili postanu izrazito motivirani i usredotočeni na postizanje svojih ciljeva.

Moderni roditelji skloni su od svoje djece očekivati samo zlatne medalje jer srebrna i brončana više nemaju gotovo nikakvu vrijednost. Odgoj djece sve je češće takav da nameće pritisak da mjesta za neuspjeh, pa čak i najmanji, jednostavno – nema.

Jesu li se takvi roditelji ikada zapitali kakve to posljedice može imati po njihovu djecu? Shvaćaju li kakva će razočaranja doživjeti njihovi mališani kada podbace i ne dostignu ta ponekad potpuno nerealna očekivanja?

Nijedan roditelj ne želi da njegovo dijete doživi neuspjeh, ali neuspjeh je sastavni dio života i ne radi se ni o kakvoj tragediji. Tko se nauči nositi s neuspjehom kao mlad, taj ni kasnije u životu neće imati problema s njime. Neuspjeh nas uči mnogim životnim lekcijama stoga je nužno svoje dijete pustiti da ponekad i ne uspije!

Uzmimo za primjer da svaki put uspraviš svoj dijete kad padne dok uči hodati – što ćeš time dobiti? Dobit ćeš dvanaestogodišnjaka kojeg moraš nositi u rukama jer nikada nije naučio hodati. Djeca kojima je neuspjeh uskraćen imat će mnogo teže i bolnije živote, a djeca kojoj je dopušteno da uče na svojim pogreškama nešto će, naravno, i naučiti – što će im pomoći da budu pametniji, zreliji i jači.

Ideja da je neuspjeh nešto užasno u stanju je stvoriti ili potencirati anksioznost kod djece. Ako svom mališanu objasniš da recimo loša ocjena u školi nije kraj svijeta ono će naučiti da ne mora sve stvari u životu shvaćati smrtno ozbiljno. Samim time razvit će objektivniji odnos prema stvarnosti, a to nikako ne može biti loše!

Svaki roditelj želi pomoći svome djetetu koliko je to u njegovoj moći, ali nekad je nužno dopustiti djetetu da doživi neuspjeh. Neuspjeh nas motivira da pokušamo ponovo i ponovo i ponovo, a to gradi karakter.

Zašto padamo? Zato da bi mogli ponovno ustati!

Back To Top