skip to Main Content

Evo zašto je zdravo spavati uz osobu koju volimo

Spavanje je iznimno važno za naše zdravlje, osobito ako spavamo uz osobu koju volimo. Ako se zanemare vječne borbe oko pokrivača i nenamjerna gurkanja, spavanje uz partnera ugodna je i zdrava životna navika.

Manje šanse za nesanicu

Kada spavamo sami naš je mozak sklon prekomjernom razmišljanju i veoma ga je teško “isključiti” što dovodi do anksioznosti. S druge strane, kad spavamo s partnerom ili partnericom osjećamo se sigurnije te puno brže uranjamo u san.

Smanjuje razinu stresa

Kortizol je hormon stresa čije se izlučivanje smanjuje tijekom spavanja s voljenom osobom. U isto to vrijeme naše tijelo povećava proizvodnju oksitocina koji smanjuje razinu anksioznosti u organizmu. Manje stresa znači i manji rizik od razvijanja kroničnih oboljenja.

Snižava krvni tlak

Dijeljenje postelje s boljom polovicom pojačava izlučivanje oksitocina koji smanjuju krvni tlak. Osim toga, oksitocin ima blagotvoran učinak i na anginu pectoris (bol u prsima).

Jača imunitet

Dijeljenje postelje često rezultira seksom koji je veoma zdrav za naše zdravlje. i imunitet. Znanstvenici sa Sveučilišta u Pennsylvaniji otkrili su da parovi koji se često seksaju rjeđe obolijevaju od prehlade. Razlog tome jest povećana proizvodnja antitijela za vrijeme samog intimnog čina.

Usporava starenje

Velika većina neurologa tvrdi da maženje i dijeljenje kreveta pomaže usporiti proces starenja. Osim toga smanjenje stresa dovest će do toga da se, osim što izgledaš mlađe, i osjećaš mlađe.

Savršeni uvjeti za spavanje

Dok spavamo naša se tjelesna temperatura spušta pa je svako toplo tijelo dobrodošlo. Tjelesna toplina partnera pomaže stvoriti savršene uvjete za udobno spavanje.

Uz sve nabrojane prednosti tu je uvijek i jačanje emocionalne povezanosti između tebe i partnera. Sve u svemu čista zdrava uživancija, zar ne? Zato se čvrsto stisnite jedno uz drugo i ne puštajte.

Zanima te više o vezama? Evo nekoliko korisnih članaka:

Nekoliko jednostavnih savjeta za bolju vezu

Kako se riješiti nadutosti i uživati u opuštenijem seksu?

Kako razlikovati egoističnu i bezuvjetnu ljubav?

Back To Top