skip to Main Content

Evo zašto nije dobro spavati na trbuhu

Koja je tvoja omiljena poza kada je spavanje u pitanju? Neke poze manje su zdrave za naše tijelo od drugih, a spavanje na trbuhu jedna je od njih. Spavanje na trbuhu nije najgora stvar na svijetu, ali svejedno nije dobro za naše zdravlje.

Dodatni napor na kralježnicu

Svatko tko učestalo spava na trbuhu prije ili kasnije osjeti bol u kralježnici. Rezultati jednog medicinskog istraživanja upućuju na to da spavanje na trbuhu stvara dodatni pritisak na najosjetljivije dijelove tijela. Upravo iz ovog razloga dobro je izbjegavati spavanje na trbuhu. Kralježnica će ti biti zahvalna!

Bol u vratu

Spavanje na trbuhu često dovodi i do bolova u vratu, a glavni uzrok tomu neudoban je položaj u kojem se vrat nalazi kada spavamo na trbuhu. Naime, veoma je teško pomicati glavu dok spavamo na trbuhu. Stoga je najbolje promijeniti pozu spavanja kako ne bi došlo do dodatnih komplikacija! Ovaj se problem može ublažiti uz pomoć mekog jastuka i kvalitetnog madraca od, primjerice, memorijske pjene.

Uzrok problema sa spavanjem 

Kada je spavanje u pitanju najbolja poza nije ona u kojoj najviše uživamo nego ona koja je najbolja za naše zdravlje te kvalitetu našeg sna. Stavljanje naglaska isključivo na lakoću uranjanja u san te potpuno zanemarivanje zdravlja veoma je pogrešno. Spavanje u lošim i neprikladnim pozama može dovesti do pojave začaranog kruga kojeg će biti moguće prekinuti samo promjenom poze u kojoj spavamo.

Ako poza u kojoj spavaš negativno utječe na tvoj vrat, leđa i zglobove onda ni tvoj san neće biti nešto posebno dobar.

Opasnost za trudnice 

Nijedna trudnica ne smije spavati na trbuhu jer je ova poza loša ne samo za majku već i za dijete. Spavanje na trbuhu stvara probleme s nervozom te pritisak na dijete što je veoma opasno. Ako si žena i planiraš jednog dana imati dijete bit će najbolje da što je ranije moguće raskrstiš s ovom lošom i štetnom navikom. Navike, kako kažu, ne blijede lako.

Back To Top