skip to Main Content

Goji bobice – jesu li zaista superhrana?

Rezultati jednog američko istraživanja pokazali su da svakodnevno konzumiranje soka od goji bobica u trajanju od 14 dana ima pozitivan učinak na opće zdravlje organizma.

Ova supernamirnica raste na grmu, a svoje porijeklo vuče iz Azije. Goji bobice su svijetlo crvene boje te slatkog okusa,a moguće ih je konzumirati svježe, termički obrađene ili sušene.

Osim odličnim okusom, goji bobice sadrže velike  količinama vitamina, minerala, nutritivnih vlakana i antioksidansa. Goji bobice pomažu u borbi protiv raznih bolesti, pomažu održavati tjelesnu težinu te potiču zdravu i pravilnu probavu.

Prevencija raka

Rezultati istraživanja pokazuju da goji bobice pomažu u borbi protiv raka. Naime, goji bobice sadrže određene spojeve koji “koče” rast stanica raka.

Odličan izbor za osobe koje boluju od dijabetesa 

S obzirom na to da ne sadrže mnogo šećera, goji bobice odlična su grickalica za osobe koje boluju od dijabetesa. Osim toga, rezultati istraživanja pokazali su da goji bobice smanjuju razinu šećera u krvi.

Odlične kada je u pitanju zdravlje kože

Goji bobice obiluju antioksidansima koji pozitivno utječu na zdravlje i izgled kože. Konzumacija soka od goji bobica štiti kožu od raznih oštećenja kao što su, primjerice, ona uzorkovana UV zrakama.

Pozitivan utjecaj na plodnost

Goji bobice potiču izlučivanje testosterona kod muškaraca što zatim rezultira kvalitetnijom spermom.

Pomažu u borbi protiv suvišnih kilograma

Goji bobice istovremeno su i slatke i bogate vlaknima, a ne sadržavaju veliki broj kalorija. Ako svoje omiljeno sušeno voće zamijeniš goji bobicama lakše ćeš se riješiti suvišnih kilograma.

Neželjene nuspojave 

Prije uvođenja nove namirnice u plan prehrane uvijek je dobro posavjetovati se sa svojim liječnikom. Ipak, kada su goji bobice u pitanju razloga za strah nema osim ako imaš problema s razinom šećera u krvi, krvnim tlakom ili ako si u drugom stanju.

Svježe ili sušene goji bobice? 

Sušene goji bobice sadrže manje vode, nešto više vitamina te istu količinu zdravih nutrijenata kao i svježe bobice. Upravo iz ovog razloga preporučuje se konzumacija sušenih goji bobica (premda ni svježima ništa ne nedostaje!).

Preporučena dnevna doza

Utvrđivanje preporučene dnevne doze ovisi o nekoliko faktora kao što su dob i zdravlje pojedinca. Ako imaš problema sa zdravljem uvijek je dobro posavjetovati se s vlastitim liječnikom. Osobe dobrog zdravlja trebale bi konzumirati oko 150 g svježih, odnosno 30 g sušenih, goji bobica dnevno.

 

Back To Top