skip to Main Content

Hiperseksualnost i ovisnost o seksu – kako ih prepoznati?

Koliko se često seksaš? Kolika je tvoja potreba za seksom? Ako ti je potreba za seksom veća od potrebe za zrakom vrijeme je da se upitaš radi li se možda o poremećaju?

Jedna je stvar uživati u redovitom seksu, a druga kada te požuda u potpunosti obuzme. Kada jednom prijeđeš tu granicu svaka pomisao na seks u tebi će pobuditi neutaživu potrebu za seksualnim odnosom. U ovakvoj je situaciji olakotna okolnost ako si u vezi s nekim tko pati od istog problema jer to će vas spriječiti da u kratkom vremenskom periodu spavate s različitim ljudima.

Ovisnost o seksu simptom je hiperseksualnosti

Psiholozi kažu da je ovisnost o seksu slična ovisnosti o drogama ili alkoholu. Iako nije izravno povezana s odmicanjem od tradicionalnog poimanja romantičnih veza ovisnost o seksu sve je češći problem kod mladih ljudi.

Hiperseksualnost se definira kao disfunkcionalna preokupacija seksualnim fantazijama. Ova je pojava često popraćena redovitim prakticiranjem seksa bez emocionalne povezanosti, ali i kompulzivnom masturbacijom i gledanjem pornografskog sadržaja.

Nije isto obožavati seks i biti ovisan o njemu

Ključna razlika između onih koji se jednostavno vole seksati i ovisnika o seksu je da potonji dopuštaju požudi da utječe i na druge aspekte života. Oni često zanemaruju svoj posao, obveze, prijatelja pa čak i vlastitu djecu. Hiperseksualnost se sastoji od tri komponente: seksualnih fantazija, seksualnog nagona i redovitog seksa. Sklonost ovakvoj vrsti ponašanja prenosi se genetičkim putem, a najproblematičniji pacijenti se liječe propisanim lijekovima.

Ovo su izjave ovisnika o seksu koje mogu pomoći razumjeti i prepoznati ovaj problem:

  • Nije naša krivica. Ovo nas plaši jednako kao i ostale!
  • Ponekad uopće nemam kontrolu nad sobom. Više ne osjećam ništa tijekom seksa, a nakon završetka spolnog čina krivnja me u potpunosti izjeda!
  • To je poput stalne gladi za nečim intimnim. O seksu razmišljaš kao da ti o tome život ovisi.
  • Ja ne kontroliram svoje djelovanje. Kao da je racionalni dio moga mozga otet i sada živim dvostruki život.

Uvijek je važno znati razliku između jake seksualne požude i potrebe za nečim što te više ne zadovoljava.

Back To Top