skip to Main Content

Hrana koju možeš jesti i nakon isteka roka trajanja

Mnoge od nas strah je konzumirati namirnice kojima je istekao rok trajanja. S druge strane, mnoge od nas uopće nije briga za rokove trajanja. I to s razlogom – neke namirnice kojima je istekao rok trajanja nisu se nužno pokvarile.

U nastavku donosimo nekoliko namirnica u kojima je moguće uživati nekoliko dana nakon isteka samog roka trajanja!

Jaja

Ako se nalaze u hladnjaku, jaja je moguće konzumirati i 3-4 dana nakon isteka roka trajanja otisnutog na kartonu. Ipak, starija jaja gube na svojoj kvaliteti stoga će, ako želiš pripremiti nešto slatko, biti najbolje da upotrijebiš svježa jaja. Ako te zanima je li jaje svježe ili nije sve što trebaš napraviti jest čašu natočiti vodom, a zatim u nju staviti jaje. Ako jaje potone znači da je svježe!

Žitarice 

Premda kutije sa žitaricama na sebi imaju istaknut rok trajanja, same žitarice na kvaliteti ne gube ni nakon njegovog isteka. U žitaricama je moguće uživati čak i 3 mjeseca nakon isteka roka trajanja!

Jabuke

Ako želiš produljiti njihov rok trajanja sve što trebaš napraviti jest jabuke držati u zamrzivaču u plastičnoj vrećici s izbušenim rupama za zrak. Na ovaj način jabuke mogu ostati svježe tjednima.

Salama

Hermetički zatvorena pakiranja salame moguće je konzumirati čak 2 tjedna nakon isteka roka trajanja.

Jogurt

Jogurt kojeg se čuva u hladnjaku moguće je konzumirati barem 7-10 dana nakon isteka roka trajanja.

Konzervirana hrana

Rok trajanja konzervirane hrane poput juha, voća i povrća moguće je značajno produžiti skladištenjem u hladnom i mračnom prostoru.

Tjestenina

Tjestenina nije lako kvarljiva namirnica. Uz pravilno skladištenje tjesteninu je bez problema moguće konzumirati i nakon isteka samog roka trajanja. Ipak, stara tjestenina gubi na kvaliteti okusa zbog čega će biti najbolje da je serviraš u kombinaciji s ukusnim umakom!

Mlijeko

Ako je mlijeko pasterizirano trajat će dvostruko dulje ako ga se skladišti na niskim temperaturama. Upravo iz ovog razloga mlijeko je najbolje držati u samoj unutrašnjosti hladnjaka, a ne u vratima.

Zamrznute namirnice

Mnoge su zamrznute namirnice dobre i nakon isteka roka trajanja neovisno o tome radi li se o mesu, povrću ili voću.

Back To Top