skip to Main Content

Iskoristi vino na 7 zanimljivih načina

Svima nam se ponekad dogodi da nabasamo na bocu davno otvorenog vina na koje smo potpuno zaboravili. Iako ovo vino vjerojatno više nije pitko, postoje mnogi drugi načini na koje je moguće iskoristiti staro vino.

1. Prepusti se slikanju

Većina nas savršeno dobro zna koliko je teško s odjeće odstraniti mrlje od vina, ali zašto to ne iskoristiti u svoju korist? Vino može biti odlična zamjena za vodenu boju! Osim toga, vino naneseno na papir će nakon nekog vremena promijeniti boju što znači da ćeš moći uživati u predivnoj preobrazbi svog umjetničkog djela!

Možda kreativac u tebi preferira raditi na platnu, a ne papiru? U tom slučaju prepusti se intuiciji i stari bijeli stolnjak slobodno prošaraj mrljama od crnog vina.

2. Revitaliziraj bateriju u autu

Ako ti igrom slučaja baterija u autu počne stvarati probleme, a pri sebi imaš bocu vina onda zaista imaš sreće! Zahvaljujući kiselini u vinu elektroni se slobodno kreću od pozitivne do negativne elektrode te samim time napajaju bateriju potrebnom energijom.

3. Mariniraj meso

Staro vino možeš iskoristiti za mariniranje i omekšavanje mesa. Sve što trebaš napraviti jest meso dobro umočiti u vino, čvrsto ga zamotati i ostaviti da odstoji.

4. Očisti voće i povrće

Crno vino možeš iskoristiti za čišćenje voća i povrća. Vino, naime, sadrži sastojak koji uništava bakterije koje mogu prouzročiti raznorazne opasne zaraze.

5. Dezinficiraj kuhinju

Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu uspješno su napravili prirodno dezinfekcijsko sredstvo na bazi bijelog vina. Kao što smo maloprije spomenuli, vino sprječava širenje bakterija poput Escherichije Coli, a znanstvenici vjeruju da je efikasno i u ubijanju kukaca i sličnih kuhinjskih štetočina.

6. Obnovi svoju kožu

Vino možeš nanijeti izravno na kožu ili ga možeš iskoristiti kao sastojak u pripremi maske za lice. Antioksidansi kojima vino obiluje povećat će elastičnost kože.

7. Pripremi kupku za svoja stopala

Staro vino možeš iskoristi kao sastojak kupke za stopala. Polifenoli koje nalazimo u grožđu revitalizirat će i obnoviti tvoju kožu.

 

 

Back To Top