skip to Main Content

Izgradi mišićnu masu uz namirnice bogate proteinima

Radiš na izgradnji mišićne mase i zanima te koja je hrana bogata proteinima? Sigurni smo da si na dobrom putu, ali malo dodatnih savjeta nikada nije viška.

Pretpostavljamo da je dio tvoje rutine konzumiranje zdravijih prehrambenih sastojaka koji će ti pomoći održati zdravlje organizma, ali i pružiti ti prijeko potrebnu energiju. Ako radiš na izgradnji mišićne mase dnevno trebaš jesti oko 2 grama proteina po kilogramu vlastite težine, a evo što možeš konzumirati.

Aminokiseline i proteini služe kao blokovi za izgradnju mišićne mase nakon treninga. Svakako pripazi da konzumiraš različite vrste prehrambenih sastojaka koji sadrže proteine kako ne bi došlo do dosade i zasićenja od iste vrste hrane. Najbolje od svega, za vegetarijance i vegane postoje obroci na biljnoj bazi koji su bogati proteinima.

1. Jaja

Jaja su jeftina i bogata aminokiselinama, a jedno veliko jaje sadrži oko 6 grama proteina i samo 28 kalorija. . Bjelanjak je pun proteina dok je žumanjak pun masti, a najbolji način pripreme je skuhano jaje.

2. Bademi

Bademi sadrže mnogo hranjivih tvari poput vitamina E, biljnih vlakana, mangana i magnezija. U 28 grama badema može se pronaći 6 grama proteina, ali treba biti oprezan s njihovom konzumacijom jer sadrže dosta kalorija.

3. Pileće meso

Piletina je odličan izvor proteina – u jednom pilećem odresku ima čak 55 grama proteina.

4. Tuna

Tuna sadrži mali broj kalorija i masti te veliku količinu proteina. Poput drugih vrsta ribe tuna sadrži velike količine omega 3 masnih kiselina. U 100 grama tune nalazi se oko 30 grama proteina i samo 180 kalorija.

5. Sjemenke bundeve

One nisu samo odličan izvor proteina već sadrže i mnoge minerale poput željeza, magnezija i cinka. Samo 30 grama sjemenki bundeve sadrži oko 5 grama proteina i tek 130 kalorija.

6. Kvinoja

Kvinoja može biti dio tvog doručka ili dodatak večeri. Sto grama skuhane kvinoje sadrži oko 5 grama proteina, 20 grama “dobrih” kompleksnih ugljikohidrata i 3 grama biljnih vlakana. Najbolje od svega, pripremiti je možeš na isti način na koji pripremaš rižu.

7. Kelj

Ovo povrće veoma je bogato antioksidansima. Sto grama kelja sadrži oko 4 grama proteina i nešto manje od 50 kalorija. Osim toga, kelj je bogat vitaminima C, A i K, a možeš ga konzumirati sirovog u salati ili kao sastojak bombastično zdravog smoothieja.

 

 

Back To Top