skip to Main Content

Je li dobro postavljati ciljeve u ljubavnoj vezi?

Ljubav je romantična, topla i slatka i uz ljubavnu vezu rijetko vezujemo osjećaj postignuća. Ipak, kombinacija ciljeva, napretka i postignuća u vezi nešto je što zaista snažno privlači ljude.

S druge strane, takav način razmišljanja čini se potpuno pogrešnim i čini nam se da smo na neki način prekršili sveti zakon čiji je jedini cilj očuvati savršeno čistu ljubav. Ovakvo razmišljanje preduvjet je ideji da bi ljubavne veze trebale izgledati kao opuštajuće poslijepodne na plaži. Ljubavne veze u stvarnosti su mnogo nemirnije i neuhvatljivije.

Upravo iz ovog razloga veoma je bitno raditi na ljubavnom odnosu ako ga se želi održati zdravim.

Postavljenje ciljeva kao pozitivno iskustvo

Ciljevi u ljubavnom odnosu uvijek su zajednički i misao vodilja svakako je poboljšati sam odnos:

  • Rad na međusobnoj komunikaciji kako bi se obje strane osjećale saslušano i voljeno.
  • Bezuvjetna potpora.
  • Prevencija svađa koje nastaju kao posljedica sitnica koje uvijek stimuliraju sukob u odnosu.
  • Rad na odnosu s partnerovim roditeljima.
  • Povećana fizička aktivnost i očuvanje dobrog zdravlja obaju partnera.

Postavljanje ciljeva u odnosu pomoći će vam da se usredotočite na napredak. Stupanje u brak često oslabljuje ljubavne odnose, a sve zahvaljujući nerealnim očekivanjima koja obično povezujemo s novonastalim ulogama. Partneri često vjeruju kako je brak ona zadnja stepenica koju valja dosegnuti i nakon koje će sve funkcionirati savršeno.

Ipak, stvar je ponešto drugačija. Ljubavni odnosi uvelike su nalik životu – potreban je neprestani trud kako bi opstali i bili zdravi i uspješni.

Kako biti podrška partneru?

Ako želite postići ciljeve koje ste zacrtali međusobna podrška apsolutna je nužnost:

  • Budite ujedinjeni – veoma je bitno da ste oboje upoznati kako s ciljevima u vezi tako i s partnerovim osobnim ciljevima. Osim toga, veoma je bitno da zajednički ciljevi budu donešeni u skladu s karakterima oba partnera.
  • Osjećaj odgovornosti – veoma je bitno da oba partnera budu odgovorna kako prema sebi, tako i prema partneru jer će ciljeve u suprotnom biti nemoguće postići. Isto tako, veoma je bitno da uvijek budete svjesni napretka i nužnih promjena.
  • Ciljevi koji usrećuju  – vaši zajednički ciljevi moraju činiti dobro vašem ljubavnom odnosu i moraju vas usrećivati. Ciljevi koji nas ne čine sretnima i nisu neki ciljevi, zar ne?

Pročitaj više o ljubavnim navikama u ovim korisnim člancima:

Kako zaista izgleda život para u dugoj vezi?

Jeste li srodne duše? Evo kako saznati

Back To Top