skip to Main Content

Jesen u Južnoj Dalmaciji – topla jutra i opušten um

Ako si slučajno dio one male skupine ljudi koja još uvijek nije potrošila sav svoj godišnji odmor onda ti zaista, zaista zavidimo! Jer to znači da još uvijek stigneš uživati u slobodnom vremenu, miru i toplini Sunca – osobito ako se uputiš na jug.

Jesen sa sobom donosi jednu posebnu vrstu mira koju će svako tko živi u kaotičnom i bučnom gradu itekako znati cijeniti. Kada je u pitanju južna Dalmacija jesen je idealno godišnje doba za opustiti se i staviti mozak na pašu jer ti prilikom uživanja u moru i plažama neće smetati brojni i glasni turisti koji toliko vole našu obalu.

Dalmacija je jedna od najsunčanijih regija u cijeloj Europi, a jesenska tišina dalmatinsku rivijeru čini još privlačnijom i ljepšom nego inače. Postoji toliko mjesta koja je moguće posjetiti – od Splita, Dubrovnika i Makarske pa sve do Pelješca i Korčule – ponekad je zaista teško odlučiti gdje otputovati.

Pelješki poluotok može se pohvaliti svojim crnim vinima i prekrasnim vinogradima, a ako više voliš bijelo vino nikako nemoj u svojim putovanjima zaobići Korčulu. Osim toga tu je i mnoštvo restorana u čijoj je hrani moguće uživati bez čekanja da se dođe na red.

Ako voliš Hvar i obično u njemu boraviš tijekom turističke sezone, sada ti je idealna prilika za doživjeti ovaj otok u potpuno drugom svjetlu, a uz to i popiti čašicu dobrog lokalnog bijelog vina. Ni na plažama nema toliko gužve kao ljeti što znači da se nećeš morati boriti za svako zrnce pijeska, a s obzirom na to da je još uvijek dovoljno toplo ništa te ne sprječava da uskočiš u bistro more.

Jesen u Dalmaciji obilježena je osjećajem slobode i povezanosti s morem te prirodom koja nas okružuje.

Što se tiče vremena ono je, što bi lokalci rekli, taman – ni previše vruće ni previše hladno nego baš taman! Osim kupanja i uživanja na plaži tu su uvijek i druge zdrave aktivnosti kao što je ranojutarnje trčanje ili vožnja biciklom, a ako se umoriš uvijek možeš izvući omiljeni kriminalistički roman i uživati u pogledu na Jadran. Za one hrabrije i poletnije među nama tu je, dakako, uvijek planinarenje.

Kako god okreneš sigurni smo se da ćeš se dobro provesti! Uživaj!

Back To Top