skip to Main Content

Što znači biti emocionalno stabilna osoba?

Ljubavnu vezu počinjemo s uvjerenjem da je naš partner emocionalno zrela osoba, no što ako se s vremenom ispostavi da smo mi emocionalno nestabilni?

Ako sumnjaš u svoju emocionalnu (ne)stabilnoss, svakako obrati pažnju na znakove o kojima će biti riječ u ovom članku.

1. Niska razina samopouzdanja

Osobe koje ne vjeruju same sebi često imaju problema s traumama iz prošlosti. Problemi nastali u djetinjstvu često dovode do osjećaja odbačenosti koji, pak, uzrokuje osjećaj nesigurnosti. Ove osobe najčešće i u odrasloj dobi idealiziraju druge ljude s nadom da će se netko drugi brinuti o njima. Druge osobe, naravno, ne mogu biti dostupne 24 sata na dan što dovodi do osjećaja odbačenosti. Ako s nekim ulaziš u vezu ta ti osoba treba biti oslonac, ali to ne znači da moraš u potpunosti ovisiti o njoj.

2. Loše fizičko zdravlje

Mentalno i fizičko zdravlje dvije su strane istog novčića što znači da emocionalno nesigurne osobe imaju problema s cjelokupnim zdravljem. S druge strane, loše fizičko zdravlje vrlo lako može uzrokovati probleme na mentalnom i emocionalnom planu. Ako osoba koja ima problema s nesigurnosti nešto ne poduzme ovaj problem vrlo brzo može prerasti u začarani krug iz kojeg se još teže izvući.

Osobe koje ne vode brigu o svom fizičkom zdravlju su osobe koje ne brinu ni za svoje mentalno zdravlje. Ovo, dakako, može biti znak da ne vole sami sebe.

3. Otkazivanje planova

Svima nam se dogodi da ponekad moramo odustati od nekog plana ili otkazati neki dogovor, no problem nastaje kad ovo postane navika. U tom slučaju to je znak da nemamo dovoljno samopouzdanja.

4. Problemi s ovisnošću

Neovisno o tome jesmo li ovisni o hrani, lijekovima, nikotinu, kofeinu i alkoholu – svaka je ovisnost znak nedostatka emocionalne stabilnosti. Osobe ovisne o supstancama se nikada ne mogu u potpunosti posvetiti ljubavnom odnosu jer nikada ne mogu prestati tražiti nešto što će ih upotpuniti.

5. Nedostatak granica

Ako dovoljno dugo promatraš drugu osobu vrlo brzo ćeš primijetiti koliko ta osoba ima poštovanja prema sebi. Vidjet ćeš da su osobe koje si ne znaju postaviti granice upravo osobe koje imaju problema s nedostatkom samopouzdanja. Važno je biti skromna osoba, no također je veoma važno cijeniti samoga sebe.

 

 

Back To Top