skip to Main Content

Kada je pravo vrijeme da počnete živjeti zajedno?

Zajednički život prije stupanja u brak u današnje vrijeme više nije nikakav taboo. Jedna od dobrih strana ovakve odluke činjenica je da će oba partnera nakon što iskuse zajednički život znati jesu li stvoreni jedno za drugo ili ne.

Ipak, jedno pitanje koje se uvijek nužno postavlja jest kada je pravo vrijeme za useljenje s partnerom?

Važnost dobre komunikacije

Prva stvar koju oba partnera moraju biti svjesni jest ta da druga strana nije cimer ili cimerica već potencijalni životni partner. Zajednički život podrazumijeva i određene razmirice kojima valja pristupiti s određenom dozom zrelosti. Ako te tvoj partner naljuti ne možeš se jednostavno izderati na njega te zalupiti vratima. Prepirke i svađe sastavni su dio svakog ljubavnog odnosa – baš kao i kompromisi.

Financijska stabilnost 

Financijska stabilnost veoma je važan aspekt života kojemu treba pristupiti krajnje ozbiljno. Ako ti i tvoj partner ne možete sjesti i otvoreno razgovarati o tome koliko zarađujete, koliko trošite i slično onda vam zajednički život ne bi trebao ni biti na pameti. Neke od stvari koje valja imati na umu prilikom traženja stana jest koliku ste stanarinu spremni plaćati, odnosno koliko novca možete uložiti u kupnju stana.

Osim toga, vrijedi razmisliti i o mjesečnim izdacima te o tome kojih ste se luksuza oboje spremni odreći kako biste postigli svoj cilj. Useljenje u zajednički stan veoma je velik životni korak. Kada je financijska stabilnost u pitanju onda nikako ne treba brzati!

Zajednička budućnost

Zajednički život uopće ne nalikuje zajednički provedenom vikendu ili odlasku na godišnji odmor. Sve se svodi na vas dvoje. Oboje morate biti svjesni da ćete se, ako planirate živjeti zajedno, morati odreći djelića vlastite slobode i privatnosti. Postat ćete u potpunosti odgovorni sami za sebe i morat ćete se zajedničkim snagama suočiti sa svakim životnim izazovom. Ako se zapletete u kakvu svađu ili se zaželite privatnosti više nećete moći jednostavno zatražiti time-out jer vaš će se odnos korijenski promijeniti.

Zajednički život obilježen je kompromisom i prihvaćanjem partnerovih mana. U slučaju bilo kakvih sumnji u zajedničku budućnost valja usporiti tempo i još jednom dobro razmisliti. Ako je jedan partner spreman na ovaj sudbonosni korak ne znači da je i drugi.

Back To Top