skip to Main Content

Kako glazba utječe na osobnost djeteta?

Glazba je jedan predivan oblik magije. U svojoj suštini ona je kompleksni svijet prepun velikih talenata i slatkih zvukova. Glazba je sastavni dio svakodnevnog života koji nas uvijek prati u stopu. Svaki period u našem životu moguće je povezati s nekim notama koje su poredali neki osobno nam nepoznati genijalci. Svakoga od nas oblikovale su čari glazbe, a neovisno o godinama – svatko ima omiljene pjesme kojima se uvijek vraća.

Znanstvenici koji istražuju utjecaj glazbe na razvoj djeteta složni su da on igra bitnu ulogu kada je u pitanju izgradnja osobnosti. Ponajviše zato jer je glazba odličan medij samoizražavanja.

Moć glazbe najlakše je primijetiti ako se promotre proces učenja, razvoj kognitivnih i organizacijskih vještina.

Glazba pomaže razvoj govora 

S uvođenjem glazbe u mališanov život treba početi od najranije dobi, pogotovo ako želiš da tvoj mališan zna cijeniti i klasičnu glazbu. Od trenutka začeća djeteta pa sve do upisivanja u srednju školu roditelj ima ulogu upoznavati svoje dijete sa svijetom klasične glazbe. Klasična glazba stimulira učenje, a fetus razvija sluh već u dvadesetom tjednu trudnoće.

Lakše svladavanje matematike

Uživanje u glazbi istovremeno pomaže i s razumijevanjem matematike. Učenje o ritmu usko je povezano s množenjem, dijelovima, cjelinama i proporcijama. Ove navode potvrđuju rezultati nedavnih istraživanja provedenih na sveučilištu Irwin u Kaliforniji.

Neuralna muzikologija grana je znanosti koja se bavi proučavanjem glazbe i njenog utjecaja na mentalni razvoj. Gore navedena istraživanja ukazuju na usku povezanost glazbe i razvoja prostorno-vremenske logike koja je nužna za ovladavanje višom matematikom i fizikom.

Razvoj intelekta

Glazba je u svojoj osnovi kompleksna struktura koja se ponavlja, a sve to pogoduje razvoju motorike, osjeta vida i sluha, koordinacije, koncentracije i pamćenja. Istraživanja su pokazala da studenti koji tijekom učenja slušaju klasičnu glazbu lakše pamte te reproduciraju naučeni sadržaj u odnosu na studente koji uče u tišini.

Glazba također uvelike utječe i na naše emotivno stanje i samopouzdanje. Naravno, kao i sve ostalo u životu i glazbu je potrebno pažljivo birati jer nije svaka vrsta glazbe ista!

Back To Top