skip to Main Content

Kako je počela tradicija slanja božićnih čestitki?

Dolazak poštara pred kućni prag za vrijeme božićnih blagdana nekoć je bio radosna vijest za sve ukućane. Naime, u još ne tako davna vremena običaj je bio slati i primati čestitke od prijatelja i rođaka koji žive u drugim gradovima ili državama.

Danas, međutim, živimo u takozvanom globalnom selu – svi smo povezani s cijelim svijetom, a nekoć svima draga tradicija polako nestaje iz društvenih običaja. Jedinstvene crteže i rukom ispisane tople želje sada su zamijenile aplikacije i emotikoni.

Kratka povijest božićnih čestitki

Rukom pisane poruke pojavile su se, naravno, i prije nego što se uopće počeo slaviti Božić. U starom Egiptu i Kini dobre želje su se redovito slale pisanim putem, a prve ručno izrađene čestitke pojavile su se u Europi u 15. stoljeću. U 17. stoljeću u provincijama koje čine današnju Njemačku između pobožnih obitelji se razvila tradicija slanja ručno izrađenih božićnih čestitki.

Prva komercijalna prodaja božićnih čestitki zabilježena je 1843. i ubrzo se ovaj trend proširio ostatkom svijeta. Sve je započeo poduzetnik Sir Henry Cole koji je i naručio prvu božićnu čestitku. On je cijeli život posvetio radu u javnim službama, između ostaloga i u prvim poštama, pa se pokušao dosjetiti načina kako iskoristiti najbolje iz poštanske usluge. U pomoć mu je priskočio prijatelj i umjetnik John Calcott Horsley te su zajedno došli na ideju proizvodnje božićnih čestitki.

Novi trend ubrzo se proširio svijetom

Nakon što su osvojile Englesku božićne čestitke proširile su se i na ostatak svijeta. Prve čestitke sadržavale su motive poput cvijeća, djece, kočija i snijega. Nakon što je 1860. značajno smanjen trošak proizvodnje printanih čestitki došlo je do porasta u broju, ali i kvaliteti čestitki.

Luis Prang prvi je predstavio blagdanske čestitke Amerikancima i izazvao pravu malu revoluciju. Ubrzo su čestitke postale službeni način obraćanja narodu u blagdanskom razdoblju, a među prvim vladarima koji su ih slali je i kraljica Viktorija. Gotovo stoljeće kasnije američki predsjednik Dwight D. Eisenhower započeo je tradiciju predsjedničkih božićnih čestitki.

U prvoj polovici 20. stoljeća u Europi su se počele pojavljivati prve božićne čestitke koje su sadržavale elemente komedije (nerijetko crnog humora), ali i visoko stilizirane čestitke ispunjene kršćanskim motivima i nezaboravnim porukama potpore i zahvale.

 

Back To Top