skip to Main Content

Kako naučiti mozak da treba zaspati?

Vraćaš se kući nakon napornog dana na poslu i osjećaš se poptuno iscrpljeno. Gledaš omiljenu seriju na Netflixu i tvoj um se polako gasi. Sve ide po planu dok se ne prebaciš u spavaću sobu, legneš u krevet, a tvoje su oči širom otvorene i jednostavno ne možeš zaspati.

Što se događa? Što je uzrok ovome? Kako zaspati u ovoj situaciji?

Ovo stanje zove se uvjetovano uzbuđenje. Stručnjaci objašnjavaju kako se radi o uobičajenom problemu sa spavanjem koje se javlja jer mozak pod utjecajem vanjskih čimbenika pogrešno vjeruje da je vrijeme za buđenje.

Što zavarava mozak da nije vrijeme za spavanje?

Postoji puno čimbenika koji će odvući um podalje od zemlje snova. Možda se radi o problemima na poslu, osvjetljenju u sobi, temperaturi u prostoriji ili madracu na kojem spavaš. Jednako važno, ako tvoj mozak ne asocira krevet samo sa spavanjem već i aktivnostima kao što su rad na laptopu, tipkanje na smartphoneu ili gledanje serija postoji velika vjerojatnost da će početi doživljavati krevet kao mjesto za aktivnosti.

Problema sa spavanjem možeš imati i zbog nekog nedavnog stresnog događaja stresnog događaja. Recimo, gubitka posla ili smrti voljenje osobe. Ako ti prije spavanja na um dolaze brige tvoj će mozak u budućnosti asocirati krevet s budnim stanjem.

Evo što moraš naučiti svoj mozak

Glavni dio liječenja je održati krevet isključivo mjestom za spavanje. Trebaš pokazati svom mozgu koji dio tvog doma služi za koju svrhu. Ako koristiš laptop dok ležiš u krevetu tvoj će mozak početi povezivati krevet s radnim mjestom i pretraživanjem društvenih mreža. Također, nemoj ostajati u krevetu dulje od 20 minuta dok si u budnom stanju. Ustani i radi nešto drugo dok ti se ponovno ne prispava.

Neophodno je držati se svog rasporeda spavanja, prilagoditi temperaturu u spavaćoj sobi i naučiti svoj mozak da je krevet mjesto za spavanje. Pokušaj navedeno i brzo ćeš primijetiti razliku.

Pročitaj više o trikovima kako lakše zaspati u ovim korisnim člancima:

Zlatno mlijeko – napitak za smirenje i ugodan san: dio 1.

7 pravila NASA-inih astronauta za bolji san: 1. dio

Back To Top