skip to Main Content

Kako odabrati jastuk koji će zadovoljiti tvoje potrebe?

Spavaš li na leđima, na trbuhu ili na boku? Odabir jastuka trebao bi se temeljiti na položaju u kojem spavaš. Ako spavaš na leđima trebaš izabrati mekaniji i plići jastuk. Onima koji spavaju na boku potrebna je jača potpora za vrat. Ako se pak tijekom cijele noći okrećeš u krevetu najbolji izbor bit će mekani jastuk srednje veličine.

Ako konstantno imaš problema sa spavanjem i nije ti pomogao nijedan od provjerenih trikova za bolje spavanje možda je problem u tvom jastuku. Važno je mijenjati jastuk svake tri godine kako bi ti mogao pružati potrebnu podršku za leđa i vrat. Jastuci s vremenom izgube svoj oblik i mogu uzrokovati probleme sa spavanjem.

Je li vrijeme za novi jastuk?

Ovo možeš utvrditi jednim jednostavnim trikom. Stavi jastuk iznad ruku – ako je zakrivljen na stranu vrijeme je za novi. Ako želiš testirati kvalitetu svog jastuka postavi ga na tvrdu podlogu i pritisni u sredini. Kad makneš ruku kvalitetan jastuk će se vratiti u početni položaj.

Koji tip jastuka je najbolji za tebe?

Iako to ovisi o tvom ukusu, kao što smo već ranije spomenuli, položaj spavanja jednako je bitan. Ako spavaš na leđima trebaš izabrati jastuk koji je dovoljno mekan. Tvrdi i visoki jastuci dobri su za spavanje na stranu jer održavaju vrat i kralježnicu u ravnini. Također, ako spavaš na boku možeš staviti još jedan jastuk između nogu i time spriječiti bol u donjem dijelu leđa.

Većina ljudi spava u raznim položajima tijekom noći tako da ne postoji neka savršena formula za izbor jastuka. Ako se pronađeš u ovoj situaciji najbolje je odabrati jastuk srednje visine koji daje podršku za spavanje na boku, ali je dovoljno nizak za spavanje na leđima. Ako želiš odgoditi rok trajanja jastuka trebaš ga svakodnevno protresti. Jednako važno – nemoj zaboraviti isprobati nekoliko tipova jastuka prije nego što kupiš savršeni jastuk za sebe.

 

Back To Top